Cine l-a otrăvit pe Roman Abramovici? – CRITICII.RO

3 min read
Cine l-a otrăvit pe Roman Abramovici? – CRITICII.RO

A făcut rapid înconjurul lumii știrea că unul dintre cei mai puternici oligarhi ruși, Roman Abramovici, negociator din partea rusă în discuțiile de pace cu Ucraina, ar fi prezentat simptome de otrăvire, ca și doi dintre negociatorii părții ucrainene. Un apropiat al oligarhului a declarat chiar că, în timp ce se afla în Turcia, „Roman a rămas fără vedere câteva ore”. Pe surse s-a vehiculat ideea că toate trei „victimele” ar fi fost otrăvite de reprezentanți ai aripii dure de la Kremlin, care au vrut astfel să saboteze negocierile de pace. Azi-noapte însă, cei doi „otrăviți” ucraineni au declarat că nu au prezentat niciun fel de simptome, cum se vehiculase inițial, ci că se simt excelent, sugerând că toată tevatura e doar o altă încercare rusească de inducere în eroare a opiniei publice, pe principiul: dacă nu poți să-i otrăvești pe toți, măcar intoxică-i!

Adevărul este că, dacă ar fi fost serviți cu niște ciocolată caldă cu noviciok, ca familia spionului Skripal, sau cu un ceai cu poloniu, ca spionul Litvinenko, niciunul dintre cei presupuși implicați nu ar mai fi putut vorbi despre asta prea curând – în cazul în care ar mai putea să mai vorbească vreodată. Pentru că atunci când te ia în vizor FSB-ul, urmașul KGB-ului, trebuie să ai un noroc chior ca să scapi cu doar câteva săptămâni de comă – cum a scăpat Navalnîi, și el victimă a noviciokului. De aceea, ar trebui să credem mai curând că zarva stârnită de Abramovici în legătură cu presupusa lui otrăvire e doar un steag fals, o operațiune menită să cosmetizeze imaginea de „cățeluș al lui Putin” pe care oligarhul o are și, în ultimă instanță, să determine autoritățile occidentale să fie mai milostive cu el. „Vedeți, pare a spune Abramovici, Putin a fost în stare să mă otrăvească și pe mine, nu vă este milă? Nu-mi dați și mie măcar vreo trei iahturi și cinci castele înapoi, că de Chelsea Londra știu că m-am lins pe bot?”

Citește și: WSJ: Oligarhul rus Abramovici şi negociatori ucraineni de pace au avut simptome de otrăvire după o reuniune la Kiev

Și, ca să ne dăm seama că tot scandalul iscat în legătură cu „otrăvirea” lui Abramovici nu este decât o perdea de fum, e suficient să ne reamintim cine este Abramovici: un individ alunecos, care toată viața lui a știut să evite în ultima clipă căderea, schimbând taberele și aflându-se de fiecare dată de partea învingătorilor. Orfan de părinți și crescut de bunici, Abramovici a avut o copilărie modestă și, în adolescență, s-a înscris în Comsomol (un fel de UTC sovietic), dovedind o clară înclinație spre politică. După absolvirea facultății, el a fost recrutat de KGB, ca atâția alți tineri comsomoliști „promițători”, și i s-a încredințat rolul de „tânăr antreprenor”. Modelul este știut, a fost implementat în toate fostele țări comuniste, inclusiv în România: este suficient să vă uitați câți dintre mogulii deveniți după Revoluție „oameni de afaceri de succes” au trecut mai întâi prin filiera UTC/Securitate și o să vă lămuriți de asta.

 » sursa: www.CRITICII.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.