Dan Tanasă, avertisment: Companiile românești devin necompetitive din cauza măsurilor legislative greșite luate în ultimul an

4 min read

Dan Tanasă solicită modificarea cadrului legislativ din domeniul energie. Deputatul AUR a explicat, într-o solicitare către premierul Nicolae Ciucă faptul că majoritatea companiilor riscă să devină necompetitive din cauza măsurilor legislative greșite luate în ultimul an.

Reprezentanții a 55 de companii mari și foarte mari din județul Sibiu (cu 41.000 de angajați, o cifră de afaceri de peste 25.000 milioane lei și care contribuie cu peste 4.750 milioane lei la bugetele de TVA) v-au adresat o scrisoare deschisă,  prin care v-au detaliat dificultățile cu care se confruntă în contextul schimbărilor legislative din domeniul energiei arătând că „schimbarea peste noapte a regulilor” face ca activitatea lor să fie puternic perturbată într-o perioadă în care oricum există o presiune semnificativă asupra mediului economic. Oamenii de afaceri din Sibiu care conduc mari companii cer organizarea în cel mai scurt timp posibil” a unei întâlniri pentru a discuta problemele cu care se confruntă. „Schimbarea modalității de a compensa sau plafona prețul energiei electrice de pe o zi pe alta a creat pentru mulți dintre noi obstacole care sunt greu sau imposibil de trecut. Contractele pe care le avem nu permit modificarea zilnică a prețurilor, pentru unele dintre ele fiind nevoie de minim 6 luni pentru actualizare. Pentru unii dintre noi, trecerea de la prețurile plafonate la prețurile PZU pentru energie electrică a însemnat creșterea ponderii costului cu energia electrică per produs de la 13 la 40%”, transmit primului ministru și ministrului Energiei oamenii de afaceri sibieni care conduc companii mari și foarte mari.

Reprezentanții marilor companii prezintă, în cifre, impactul pe care reducerea activității lor l-ar avea, respectiv „o reducere a activității cu doar 10% ar însemna nu doar o creștere explozivă a numărului de șomeri, ci și o scădere serioasă a sumelor din bugetele publice. O astfel de scădere ar face ca sumele colectate ca TVA în județul Sibiu să scadă cu 450 de milioane de lei, impozitele aferente salariilor cu 120 de milioane de lei, iar salariile nete medii plătite cu 300 milioane lei pe an. Această situație va determina pe lângă o pierdere directă la bugetul public de aproximativ 900 milioane lei (echivalentul a aproximativ 1.125 milioane Kwh la prețul plafonat) o scădere accentuată a bugetelor de investiții sau chiar relocarea întreprinderilor care nu mai sunt sustenabile economic”.       

Instabilitatea cadrului legislativ din energie, domeniu în care în mai puțin de un an au fost adoptate 11 OUG-uri și modificări legislative, a condus la bulversarea totală a pieței. În acest context, domnule Prim Ministru, vă adresez întrebarea următoare: Cu ce mandat a plecat din România domnul ministru al Energiei la Reuniunea Extraordinară a miniştrilor Energiei de la Bruxelles?

La reuniune s-a stabilit o reducere voluntară a consumului cu 10% cu o componentă obligatorie de 5%! Țara noastră ar putea să-şi ajute cu electricitate şi vecinii, cum ar fi Republica Moldova, ceea ce și face fiindcă s-a aprobat deja! Ministrul Energiei ne promite că nu vor fi afectaţi consumatorii casnici şi IMM-urile, ci doar companiile mari, ceea ce înseamnă că firmele mari, cu mii de angajaţi, vor fi nevoite să-şi întrerupă activitatea! Cine va stabili care sunt companiile obligate să întrerupă curentul şi activitatea?  Cine va monitoriza ce cantitate de curent s-a economisit? Ministrului Energie i s-a dat mână liberă la distrugerea companiilor productive? A fost făcut vreun studiu de impact înainte de a se lua asemenea măsuri? Inclusiv Președintele României a declarat referitor la ordonanța de urgență privind măsurile pe energie, că modificarea actului normativ în Parlament este întârziată deoarece este așteptată și o deciziei a Comisiei Europene pentru toate țările membre ale UE, dar și din cauză că aleșii români așteaptă date tehnice din partea experților.

Dovada faptul că forma adoptată în Senat suferă nenumărate modificări în camera decizională! Noi, ca ţară, am acceptat solidaritatea pozitivă cu ţările membre ale Uniunii Europene! Aceea de a face un coş comun pentru gaze, deşi noi suntem printre principalii producători din UE. Nimeni nu ne anunță când se va se va opri acest tăvălug al scumpirilor! Fiind în pericol de a ne reduce activitatea și investițiile în România, tragem un semnal serios de alarmă în ceea ce privește viitorul industriilor românești care devin necompetitive din cauza măsurilor legislative greșite luate în ultimul an.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.