Dan Tanasă: De ce nu susține Guvernul construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, în loc să implementeze reactoarele americane NuScale?

5 min read
Dan Tănasă: Solicit Avocatului Poporului să îl demită pe adjunctul, Molnar Zsolt – 60m.ro

Deputatul AUR Dan Tanasă a înaintat o sesizare către premierul Nicolae Ciucă în care solicită explicații legate de sectorul energetic din România. Tanasă i-a adresat o serie de întrebări importante prim-ministrului Ciucă, printre cele mai importante fiind una legată de independența energetică a României: De ce nu susține Guvernul construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, în loc să implementeze reactoarele americane NuScale?

Guvernul SUA și firma americană NuScale Power LLC vor aloca 14 milioane de dolari pentru implementarea în România a unei centrale cu reactoare modulare mici (SMR), prima de acest fel, investiție menită să accelereze tranziția către energie curată, să creeze mii de locuri de muncă și să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță nucleară, securitate și neproliferare, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

„Salut anunțul președintelui Biden privind cooperarea energetică dintre România și Statele Unite ale Americii, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România. Asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic între România și SUA”, a scris Klaus Iohannis, duminică pe Twitter.

Așa cum deja suntem obișnuiți, executivul român transmite mesaje pe rețelele de socializare, fără să răspundă temerilor românilor întrucât criticii acestui tip de energie nucleară declară că aceste mici reactoare sunt experimentale și sunt departe de a deveni răspândite, iar costurile vor fi mari, construcția va dura mai mult decât se estimează și îngrijorările legate de siguranță vor persista. Încă de anul trecut, din luna noiembrie, președintele Joe Biden și președintele Klaus Iohannis au anunțat planul de a construi o centrală cu reactoare modulare mici (SMR), prima de acest fel în Romania, în parteneriat cu US NuScale Power. Prin acest proiect este adusă cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei. Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în Romania, poziționând tehnologia SUA ca lider în cursa globală pentru implementarea SMR.  Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module, care va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România, cu potențialul de a crește la 30.000 de locuri de munca. Implementarea tehnologiei SMR va contribui semnificativ la un sector energetic cu zero emisii, se mai precizează în comunicat. 

Dar să știți că există țări dezvoltate care pot să respingă tot ceea ce are legătură cu energia nucleară și să nu dea undă verde unor proiecte de mini-reactoare în care nu au încredere! În aceste condiții, companiile din domeniu ar putea să facă lobby  în țări mai mici unde să își poată instala complexele SMR, profitând și de norme de siguranță mai puțin stricte. Ceea ce știm până în acest moment este faptul că o comună cu doar trei mii de locuitori ar urma să devină polul energiei nucleare din Europa! Reactorul va fi construit pe terenul fostei termocentrale din Doiceşti, în Dâmboviţa și va avea şase module de 460 de MW. Centrala ar trebui să fie gata în 2027 şi va crea undeva la 4 mii de locuri de muncă. din acestea, 200 vor fi permanente. Virgil Popescu, ministrul Energiei: 462 de MW înseamnă 6 reactoare de câte 77 de MW care merg în paralel, când unul, când altul.

Unele pot să producă doar energie, altele hidrogen. Centrala va ajuta România să evite producerea a patru milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pe an. „Fosta termocentrală va primi o nouă viață, va reintra pe harta energetică a României, oferindu-le locuitorilor din Doicești prosperitate, locuri de muncă, dezvoltarea comunității si acces la energie curată si sigură, fără poluare”, conform declarațiilor ministrului Energiei Virgil Popescu. Dacă la Bucureşti totul arată frumos în comunicatele de presă, pe străzile satului nu ştie nimeni despre aceste planuri măreţe.

              Vă solicit, domnule Prim Ministru, să ne răspundeți punctual la următoarele întrebări:

– Cât va costa reactorul care va fi construit pe terenul fostei termocentrale din Doiceşti, în Dâmboviţa?

– Ideea de centrală nucleară îi îngrozește pe mulți, mai ales din cauza accidentelor de la Cernobâl și Fukushima, dar și din cauza costurilor mari de construcție a unei centrale ”ca la carte”: 5-10 miliarde dolari și 6-7 ani de construcție. Multe centrale proiectate nu au mai fost construite fiindcă s-a depășit cu multe miliarde de dolari bugetul. Care sunt sursele de finanțare ale centralei cu reactoare modulare mici (SMR), prima de acest fel în Romania?

– Criticii acestui tip de energie nucleară spun că vor exista și de la reactoarele SMR reziduuri nucleare, deci ce se va întâmpla cu aceste reziduuri?

– În ceea ce privește costurile, la experimentul american al firmei US NuScale Power din statul Idaho, a fost depășit bugetul, de la simplu la dublu, deci avem de-a face cu o tristă realitate pentru aceste proiecte, în consecință va fi nevoie încă odată de subvenții guvernamentale mari. Credeți că ne încadrăm în asemenea cheltuieli bugetare?

– Aceste reactoare propuse nu au inovații tehnice reale care să le facă mult mai sigure, ci sunt miniaturi ale reactoarelor mai mari care pur și simplu au aceleași tipuri de riscuri ca și reactoarele de mari dimensiuni. Considerați necesară asumarea acestui risc?

– NuScale a considerat oportună instalarea acestor SMR-uri chiar pe locul unor foste termocentrale ce au funcționat în zone populate, dar au fost închise. Problema este că NuScale speră ca la proiectele viitoare să fie eliminate unele norme obligatorii de siguranță la centralele nucleare, fiindcă susține că riscurile la reactoarele sale sunt mult mai mici din moment ce sunt prezente cantități mici de materiale radioactive și reactoarele pot fi îngropate. În consecință, NuScale condideră că nu este nevoie de atât de mult personal la partea de securitate. Veți accepta ca în zona unde va instala SMR-muri să fie scutită de obligativitatea creării unei zone de evacuare de urgență pe o rază de 10 mile (16 km) în jurul reactoarelor? Cerințele companiei de a reduce normele de siguranță doar pentru că reactoarele sunt mult mai mici, de a fi scutită de la unele reguli, au fost dur criticate! Țara noastră le va accepta?

– De ce Guvernul nu susține proiectele dezvoltate de Nuclearelectrica, prin construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavodă?

– Chiar dacă avem oportunitatea de a  valorifica această experiență a producerii energiei nucleare și a ne implica într-un proiect solid, care va asigura României energie curată la prețuri accesibile, știați că în acest moment populația României nu plătește prețuri accesibile pentru energia consumată?  În loc să reglementați piața energetică așa cum au făcut alte state europene, sunteți de acord că bugetul de stat suferă din cauza faptului că trebuie plătite compensări mari companiilor furnizoare de energie?

– De ce continuați să declarați că veți transforma România într-un stat independent energetic, furnizor de securitate energetică la nivel regional? Sunt declarații care încă nu au acoperire în realitate, dar sună bine în discursurile politice în această parte critică a Europei care se află în apropierea unui război!

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.