Deputat AUR: Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție trebuie reformată din temelii, dar nu desființată

3 min read
Deputat AUR: Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție trebuie reformată din temelii, dar nu desființată

Gianina Șerban, deputat AUR, susține că desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) ar fi o mare greșeală pentru că magistrații, precum și alte persoane implicate în cazuri de corupție, nu vor mai fi sancționați. De aceea, SIIJ ar trebui mai degrabă reformată pentru a-și desfășura  activitatea în cele mai bune condiții și nu desființată așa cum își doresc unii politicieni.

Declarația a fost făcută în contextul în care coaliția de guvernare, care a invocat mereu o „Românie normală” și o „Românie fără penali în funcții publice” a votat miercuri pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, dorind să acorde imunitate deplină judecătorilor.

Redăm mai jos argumentația completă a Gianinei Șerban, deputat AUR:

„De ani de zile vedem diverse cazuri când magistrații sunt acuzați de infracțiuni legate de justiție, ba chiar mai mult, condamnați. Exemple sunt, din păcate, la toate nivelurile de instanță, de la procurori, la judecători ai ICCJ, la membri CSM, ba chiar la membri ai Curții Constituționale. Azi, coaliția de guvernare care a invocat mereu o Românie normală și o Românie fără penali în funcții publice a votat pentru

Știm, unii procurori și judecători au vociferat împotriva deciziei de înființare a SIIJ, simțind că nu vor mai putea fi zei pe tarlaua lor, chiar CSM dând aviz negativ la vremea înființării SIIJ. Însă nu au luat în calcul faptul că această Secție nu a fost înființată pentru a pune vreo presiune asupra acestor procurori sau judecători, ci pentru a asigura litera legii și tragerea la răspundere a celor într-adevăr vinovați.

Crin Bologa, șeful DNA, spune că a fost o insultă pentru că fenomenul corupţiei nu este răspândit în rândul procurorilor şi judecătorilor, dar, în acelaşi timp, înfiinţarea secţiei a dus la o lipsă de eficienţă totală în combaterea fenomenului infracţional redus în rândul magistraţilor. Înțeleg din cuvintele sale că recunoaște existența unor cazuri, puține, dar care există, conform unor decizii ale Înaltei Curți de-a lungul timpului.

Activitatea SIIJ poate fi pusă sub semnul întrebării azi, însă nu rolul său. Consider, la fel ca șeful DNA, că procurorii și judecătorii sunt oameni de bună credință și își desfășoară activitatea în numele și litera legii, însă, din păcate, fiecare pădure are uscăturile sale. Acesta este rolul SIIJ, de a le găsi și de a le extrage din sistem, până nu se îmbolnăvește tot sistemul.

SIIJ trebuie reformată din temelii, trebuie să aibă personalul și instrumentele necesare pentru a-și desfășura  activitatea în cele mai bune condiții, apoi rezultatele acesteia se vor vedea cu siguranță.

Desființarea acestei Secții poate însemna o relaxare a condițiilor prin care cei interesați pot interveni în justiție și asigurarea acestora că nu vor exista repercusiuni asupra atât a persoanelor implicate cât și a magistraților. Au ceva guvernanții de ascuns, sau ni se pregătește ceva?

 » sursa: www.60m.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.