Discursul UDMR de ziua națională a ofensat milioane de români: Ardealul nu este doar românesc. AUR a părăsit sala

2 min read

Discursul UDMR de ziua națională a ofensat milioane de români: Ardealul nu este doar românesc.

Declarațiile au fost făcut luni după amiază în camera deputaților în cadrul unei ședințe de plen destinate marcării zilei naționale: 1 decembrie 1918.

Știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc ci și unguresc, săsesc și evreiesc. Pentru maghiarii ardeleni acest eveniment a reprezentat începutul unei perioade pline de nesiguranță.

Propunem ca în cazul în care vom avea o nouă constituție în acest stat minoritățile naționale să fie definite ca factori constituanți ai acestui stat” a fost declarația care a stârnit gestul controversat.

Parlamentarii AUR au părăsit sala în semn de protest. George Simion, președintele partidului, a susținut că declarațiile nu concură cu adevărul istoric și reiterează tezele iredentiste susținute de către UDMR de-alungul timpului. Liderul AUR a acuzat PSD și PNL că susțin aceste declarații prin faptul că permite ca UDMR să fie parte activă a unei guvernări unde există majoritatea parlamentară.

Am părăsit în semn de protest ședința solemnă , totul era bine, în luările noastre de cuvânt nu am atacat în vreun fel un alt partid.

La un moment dat reprezentanții UDMR s-au trezit să ne dea o lecție de istorie falsă spunând că am luat Ardealul pe nedrept și că Ardealul ar fi unguresc, nu doar românesc. Discursul a fost o continuare a politicii maghiare care cere cosuveranitatea asupra zonei.

În semn de protest , ca să nu iasă cu vreun scandal, ca să nu se continuie cu țipete, am părăsit sala pe parcursul discursului parlamentarului de la UDMR. Parlamentarii maghiari au permanent declarații iredentiste și îmi pare rău că suntem singurii parlamentari care au luat atitudine față de această neobrăzare și îmi pare rău că sunt tolerați la guvernare a declarat George Simion.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.