Dumitrina Mitrea (AUR) a solicitat clarificări asupra decontării cheltuielilor de sprijinire a persoanelor refugiate

2 min read

Deputata AUR Dumitrina Mitrea l-a interpelat pe ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ioan Marcel Boloș, cu privire la procesul decontării cheltuielilor de sprijinire a persoanelor refugiate, în contextul în care s-au alocat 100 de miliarde de euro din fonduri europene în acest sens.

            Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene a lansat pe 6 februarie anul curent, apelul pentru decontarea cheltuielilor efectuate în vederea sprijinirii persoanelor refugiate, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene în cuantum de 100 de milioane de euro.

           Cuantumul sprijinului este de 100 euro/săptămână, pentru maximum 26 de săptămâni, iar conform informațiilor oficiale se are în vedere sprijinul pentru cetăţenii ucraineni, străinii sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina, fiind  finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman pentru decontarea cheltuielilor efectuate de statul român pentru sprijinirea persoanelor refugiate din zona conflictului militar din Ucraina. Mai exact, se finațează măsurile de sprijin acordate de statul român refugiaţilor intraţi în România prin punctele de frontieră cu Ucraina şi Republica     Moldova, fie ei cetăţeni ucraineni, străini sau apatrizi, pe bază de cost unitar, pentru acoperirea nevoilor de bază imediate.

         În acest context, în decursul timpului au existat suspiciuni rezonabile că o parte semnificativă  a beneficiarilor  acestor decontări, cu concursul funcționarilor publici din mai multe unități administrativ teritoriale au obținut pe nedrept sume care ar fi reprezentat contravaloarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea pentru cetăţeni ucraineni, refugiaţi, depunând la unitățile administrativ teritoriale unde sunt arondați un număr destul de mare de cereri de decontare, urmând să obţină ilegal o sumă consistentă din bugetul Fondului de Rezervă Bugetară.           

         Tinând cont de cele mai expuse mai sus, vă solicit să îmi transmiteți un răspuns ce vizează următoarele aspecte:

  1. Care este procedura de organizare și desfășurare a acestui program
  2. Care sunt entitățile care gestionează această întreagă procedură (beneficiari eligibili, întocmire liste)
  3. Cum se distribuie aceste fonduri și, efectiv, care sunt persoanele care primesc acești bani
  4. Cine este responsabil, în situația în care apar decontări fictive, și cum va răspunde entitatea care se face vinovată de posibila cauzare a unor astfel de incidente.
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.