Dumitrina Mitrea solicită clarificări: Cine a beneficiat de suma de 593 milioane de euro din împrumutul României de la BDCE?

3 min read

Deputata AUR Dumitrina Mitrea a solicitat Ministerului Finanțelor clarificări privind beneficiarii sumei de 593 milioane de euro din împrumutul României de la BDCE.

La data de 5 martie 1996, România a devenit al 25-lea membru cu drepturi depline al BDCE, în prezent instituția având 42 de state membre.

În această calitate și în funcție de capitalul social vărsat, România are câte un reprezentant în organele de conducere ale BDCE, respectiv un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe în Consiliul Guvernatorilor (organul suprem de conducere) și un reprezentant al Ministerului Finanțelor în Consiliul de Administrație, elementele legate de capitalul social fiind de competența Ministerului Finanțelor.

Contribuția României la capitalul BDCE este de 59,914 milioane euro capital subscris, din care vărsat 6,650 milioane euro, puterea de vot reprezentând 1,094%. De la înființare până în prezent s-au efectuat șase majorări de capital, ultima majorare de capital fiind procesată în anul 2012. Toate majorările de capital au fost efectuate din fondul de rezervă al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

       Până în prezent BDCE a acordat României împrumuturi cu o valoare totală de 2,544 mld. EUR, din care, în sectorul privat, cca. 593 mil. EUR. Portofoliul de credite BDCE acordate României se structurează pe următoarele sectoare de activitate: utilități publice, agricultură, educație și domeniul social. Având în vedere obiectivele generale ale acestei instituții, cea mai mare parte a creditelor sunt orientate către proiectele de natură socială, inclusiv educație, utilități publice, protecția mediului și atenuarea efectelor inundațiilor, îmbunătățirea condițiilor de viață în mediul urban și rural, crearea și păstrarea locurilor de muncă, sprijin pentru integrarea migranților și refugiaților.

 În cursul anului 2022 a fost aprobat și proiectul de lege privind Acordul de împrumut între România și BDCE semnat la 9 iunie 2022, în valoare de cca. 216 mil. EUR, pentru reabilitarea și modernizarea unor monumente istorice și clădiri culturale de importanță pentru România.

Iar în semn de solidaritate cu Ucraina, Consiliul de Administratie al BCDE a propus Consiliului Guvernatorilor o aderare fără costuri a Ucrainei, contribuția financiară aferentă urmând să fie plătită integral sau parțial de către alte state membre pe bază voluntară, conform unei împărțiri a sarcinilor pe baza cotei lor în capitalul subscris al băncii. Așadar, conform acestui scenariu, valoarea contribuției României este de 46.490.000 EUR capital subscris și respectiv 14.221.000 EUR capital vărsat, de plătit în maximum patru rate egale de 3.555.250 EUR anuale în perioada 2023-2026.

În contextul celor anterior menționate, vă solicit să imi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care sunt societățile private care au beneficiat de suma de 593 milioane de euro din împrumutul României de la BDCE ?
  2. Unde a fost alocat restul sumei împrumutate de Romania de la BDCE, de la 593 milioane euro (mediul privat) până la suma totala imprumutată de 2,544 miliarde euro?
  3. Care a fost dobânda la fiecare suma împrumutată de către România de la BDCE?
  4. Pe ce durata s-a realizat împrumutul? Care a fost perioada de grație acordată Romaniei și care au fost condițiile perioadei de grație?
  5. Care este cuantumul care a rămas de returnat din suma de 2,544 miliarde euro?
  6. Ce monumente istorice si clădiri culturale de importanța pentru România vor fi reabilitate din împrumutul semnat de Romania cu BDCE la 9 iunie 2022? Care sunt, efectiv, proiectele de „modernizare” ale acestor monumente istorice și clădiri culturale?
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.