Deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu: Cum va gestiona Ministerul de Finanțe problema deficitului excesiv al României?

2 min read

Deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu a adresat ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, două întrebări parlamentare referitoare la situația economică a României și la măsurile de austeritate anunțate de coaliția PSD-PNL-UDMR.

Problema deficitului excesiv al țării noastre, cu siguranță, trebuie privită în ansamblul bugetului, pentru că problema celor 20 de miliarde poate fi soluționată doar prin reducerea de cheltuieli, care, așa cum au fost acum anunțate, da, ar duce la economii de aproximativ trei miliarde de lei, total insuficiente în situația în care ne aflăm.

România este deja în procedură de deficit excesiv – vă reamintesc, domnule ministru că bugetul de stat prevede un deficit de 77,9 miliarde lei, respectiv de 4,4% din produsul intern brut

Vă rog să îmi precizați, domnule ministru, dacă ministerul Finanțelor reușește să fie aproape de ținta de deficit în acest an prin neangajarea cheltuielilor cu investițiile?

De asemenea, deputatul Silviu-Titus Păunescu a solicitat Ministerului de Finanțe clarificări privind situația posturilor din sistemul bugetar:

Este aproape clar că planul guvernului Ciucă de a face economii de 20 de miliarde de lei pentru a respecta ținta de deficit bugetar nu va genera rezultatele dorite, din contră, ”măsurile de austeritate” nu vor face decât să tempereze, pentru o scurtă perioadă de timp, apropierea dezastrului.

Desigur, pentru a avea bani mai mulți la buget și pentru a ajunge să se încadreze în țintele stabilite în proiectul de buget, Executivul ar trebui să ia cu totul alte măsuri, precum o mai bună colectare a taxelor, un sistem eficientizat de achiziții publice sau eliminarea scutirilor de taxe pentru anumite categorii de lucrători.

Cum Guvernul Ciucă vrea să înghețe angajările la stat, în contextul în care chiar acest executiv a generat cea mai mare creștere medie lunară a numărului de bugetari dintre ultimele guverne, deși angajările la stat, în teorie, erau oprite, domnule ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care este evoluția angajaților la stat în ultimele 6 luni luni?
  2. Care este numărul de posturi neocupate, în prezent, în ministere, agenții și alte instituții publice?
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.