Dumitru-Viorel Focșa(AUR) cere statului român salvarea și finalizarea „Bisericii cetate” din județul Constanța

2 min read

Simbolul satului Dobromir Vale este o biserică ruină, impunătoare și vizibilă din orice colț al localității, denumită și „Biserica cetate”. Lăcașul de cult nu a fost niciodată terminat. Istoria lui începe în anul 1904, când comunitatea bulgară de aici a pus piatra de temelie și a început construcția.

Culoarea roșie a zidurilor aflate în ruină, alături de coloanele și arcadele bizantine, i-au determinat pe unii localnici, dar și pe turiști să numească  „cetate”, construcția părăsită. Astfel, mulți o numesc azi „Biserica cetate”.

Deputat AUR Dumitru Viorel Focșa cere implicarea statului român în salvarea „Bisericii cetate” din comuna Dobromir, județul Constanța. Din acest motiv, deputatul AUR a formulat o întrebare parlamentară ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, pentru a cere explicații și măsuri pentru a interveni în salvarea și finalizarea acestei biserici

În comuna Dobromir, din județul Constanța, se află ruinele unei impunătoare biserici, a cărei construcție a fost începută în anul 1904 de către comunitatea bulgară din localitate. Din motive ce țin de lipsa fondurilor, de intrarea României în Al Doilea Război Balcanic și Primul Război Mondial, dar mai ales de migrația etnicilor bulgari după cedarea județelor Durostor și Caliacra către Bulgaria, biserica a rămas neterminată.

          Din păcate, lăcașul de cult, care cel puțin prin datarea pietrei de temelie ar trebui să fie inclus în Lista monumentelor istorice din județul Constanța, a devenit astăzi o sursă de aprovizionare cu materiale pentru alte construcții, de pildă, cărămizi.

          Însă chiar și în stadiul de ruină părăsită, prin stilul arhitectural unic și prin dimensiunea impunătoare, „Biserica cetate” este o bijuterie care trebuie salvată.

          Pe cale de consecință, vă solicit ca, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte, să inițiați procedura de includere a lăcașului de cult mai sus menționat atât pe Lista monumentelor istorice din județul Constanța, cât și pe cea a finanțărilor de la bugetul de stat.

          De asemenea, vă rog să îmi comunicați prin ce alte măsuri puteți interveni pentru salvarea și finalizarea „Bisericii cetate” din comuna Dobromir, județul Constanța.„, cere Dumitru Viorel Focșa.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.