Elevi români prinși în Rusia la un concurs de robotică. Ce au fost obligați să facă și cum au ajuns acasă

2 min read
Elevi români prinși în Rusia la un concurs de robotică. Ce au fost obligați să facă și cum au ajuns acasă

Echipa clubului de robotică Autovortex câștiga anul trecut în iulie medalia de aur la campionatul din SUA. Cu procure de la părinți, cu testele Covid făcute, echipa a plecat miercuri seară spre Rusia pentru a participa la concursul de robotică de la Sankt Petersburg. Numai că peste noapte Rusia a atacat Ucraina și totul s-a schimbat.
Profesorul povestește că fusese cu o lună înainte în Sankt Petersburg și pe nimeni nu interesa de Ucraina. Lucrurile însă s-au schimbat când au ajuns acolo miercuri noapte. Echipa din România era singura echipă străină din concurs și că au fost îndemnaţi de către organizatorii ruşi să dea jos steagul României de pe stand şi de pe robotul pe care urmau să-l prezinte. Mai mult li s-a spus să stea cu gecile pe ei ca să nu se vadă steagul României de pe tricourile lor. Chiar și în aceste condiții cei 7 tineri, o studentă de la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, un elev de clasa a XII-a și cinci elevi de 14-16 ani au câștigat locul 2 dintr-un total de 21 de echipe participante.

„Felicit echipa de robotică AutoVortex pentru excelenta performanţă înregistrată la Turneul regional de la Sankt Petersburg (26-27 februarie), cu atât mai mult cu cât această calificare în finala Campionatului a fost obţinută în condiţii competiţionale atipice! În contextul dat, clasarea pe locul al doilea într-un turneu cu 21 de echipe participante este un rezultat remarcabil, care face cinste României!”, a transmis Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei, duminică, pe pagina de Facebook.
Tot timpul cât echipa Autovortex a fost pe teritoriul Rusiei, a fost în contact permanent cu Ministerul Educației, cu Ministerul Afacerilor Externe și cu Consulatul României din Rusia. 
„Am fost tot timpul în contact cu ei. După ce au plecat,

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.