Viktor Orban, ultimul lingău al lui Putin – CRITICII.RO

3 min read
Viktor Orban, ultimul lingău al lui Putin – CRITICII.RO

Devenit, din mare anticomunist, cel mai fidel țucălar al unui dement care vrea să reînvie Uniunea Sovietică, Viktor Orban are o îndelungată tradiție a linsului unde-a scuipat. S-a contrazis de atâtea ori, a spus una ca să facă alta, încât nimeni, din lumea civilizată, nu mai poate avea încredere în el. Pentru toți, Orban a ajuns un paria, un dictator wannabe, care visează să fie și el un tiran ca idolul lui, Putin, dar n-are nici focoasele nucleare și nici gazele naturale ale acestuia – are doar gazele lui intestinale care par să i se fi urcat la cap și să-l fi amețit cu totul.

De când a început războiul de exterminare din Ucraina, Orban nu a condamnat nici măcar o dată în mod categoric această invazie criminală, ci a recurs la jumătăți de măsură, vorbind cu jumătate de gură, doar-doar să nu-și supere marele stăpân de la Kremlin. Căci niciun alt șef de guvern din țările UE nu se află într-o relație atât de strânsă cu Putin cum este Orban. Practic, Orban e mufat ca o ventuză la bucile Piticului Atomic și de acolo pare să-și tragă energia de tiran în devenire. Din 2009, n-a trecut un singur an în care cei doi să nu se fi întâlnit. Inclusiv luna trecută s-au reunit la Moscova și, dacă ați văzut fotografiile, Putin l-a ținut la celebra lui masă nesfârșită mai aproape cu câțiva metri decât i-a ținut pe toți demnitarii și oligarhii ruși. Evident, la conferința de presă comună, Orban nu a ratat ocazia să mai tragă o copită UE, subliniind cât de inutile sunt sancțiunile organizației împotriva Rusiei.

Iar când Rusia a invadat Ucraina, Orban s-a mulțumit să declare, sec: „Rusia a atacat militar Ucraina. Împreună cu partenerii noştri din NATO şi UE condamnăm acţiunile militare ale Rusiei” – ferindu-se însă ca dracul de tămâie să pronunțe cuvintele „război” și „agresiune”. Și, în timp ce multe dintre țările Europei, inclusiv România, ca și țări a căror neutralitate este incontestabilă, precum Finlanda sau Suedia, au anunțat că vor trimite armament ucrainenilor, spre a-și apăra țara împotriva barbariei rusești, Ungaria a refuzat categoric să facă același lucru.

Citește și: Vladimir Putin este Nebun, nu Rege

De ce procedează Viktor Orban astfel? Cum de este posibil ca un om ca el, care a făcut carieră în politică, după 1989, pozând în anticomunist și anti-URSS, să devină acum cea mai umilă slugă a unui tiran cu nostalgii sovietice? Mulți îl laudă, zicând că el urmărește doar interesele poporului său și de aceea face aceste jonglerii între UE și Rusia. Nimic mai fals: Orban nu urmărește decât propria îmbogățire și propria sete de putere, puțin îi pasă de popor. El vrea să rămână în istorie, ca și Putin, drept reîntregitorul țării – în cazul lui al fantezistei „Ungaria Mare” – și de aceea e atât de entuziasmat de războiul de cucerire dus de dictatorul senil de la Kremlin în Ucraina: pentru că visează, în taină ca într-o zi să anexeze și el Ardealul,

 » sursa: www.CRITICII.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.