Expunerea repetată la „substanțe chimice pentru totdeauna” poate scădea cu 40% șansele de fertilitate. Ce spun experții

2 min read
Expunerea repetată la „substanțe chimice pentru totdeauna” poate scădea cu 40% șansele de fertilitate. Ce spun experții

Un studiu din Singapore publicat în 2023 arată că există o legătură strânsă între substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (prescurtate, PFAS în engleză; cunoscute ca și substanțe chimice pentru totdeauna sau sau chimicale permanente) și fertilitatea scăzută la femei. 
Chimicalele permanente reprezintă o familie extinsă de mii de substanțe chimice sintetice utilizate pe scară largă în întreaga societate și care se găsesc și în mediu, potrivit Agenției Europene pentru Produse Chimine (sursa hotnews.ro).
Aceste substanțe contaminează apele subterane, apele de suprafață și solul. Cu cât sunt eliberate mai mult, cu atât vor contamina mai mult. Aceeași sursă precizează că PFAS au început să se acumuleze în apa potabilă, dar și în hrană.

Le regăsim peste tot în jurul nostru, când suntem înăuntru și afară, dar mai ales:

În îmbrăcăminte, mai ales la hainele rezistente la apă (cum ar fi o jachetă de ploaie);
În ambalaje (cutii de pizza sau mâncare fast-food, pungi de popcorn pentru microunde, ambalaje de bomboane etc);
La școală (în principal pe terenurile de sport cu gazon artificial, dar și în ambalajele în care copiii își păstrează mâncarea);
La muncă (industriile asociate cu producția și fabricarea de placări cu crom și electronice, în operațiunile de minerit, fracturare hidraulică și recuperare a petrolului. Deoarece substanțele chimice PFAS se găsesc în majoritatea componentelor electronice, fire și cabluri, ar putea apărea riscul de expunere inclusiv în birouri);
În organisme vii (pești și animale);
În aer;
În sol;
Apă subterană și potabilă.

Pentru studiul cu pricina, s-a folosit un eșantion mai mare de 1000 de participante (femei), aflate la vârsta la care ar trebui să fie fertile și care încercau să rămână însărcinate.
Rezultatele arată că femeile în sângele cărora s-au găsit mai mult cu 25% de chimicale permanente decât media,

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.