Fermier călcat de hoți: ”Oriunde mă uitam, lipsea ceva. Mi-au furat componente de la utilajele agricole de 50.000 de euro! ”

3 min read
Fermier călcat de hoți: ”Oriunde mă uitam, lipsea ceva. Mi-au furat componente de la utilajele agricole de 50.000 de euro! ”

Angelica Lefter
– 6 august 2021 08:23

Grupări infracționale bine organizate dau lovitura în parcurile de utilaje agricole și ferme și fac pagube de zeci de mii de euro, fără să fie prinse. Victimă a unui astfel de furt a căzut și Mihai Mocanu, un tânăr fermier din Brăila, comuna Vădeni, și administrator al ”Braicoop Cooperativa Agricolă”, care lucrează 500 de hectare de teren agricol.Componente de utilaje de 50.000 de euro furate din parcul fermeiAgricultorul a relatat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că deși furturile au avut loc acum o lună și câteva zile, ancheta stă pe loc. Nimeni nu a fost chemat la sediul poliției pentru vreo declarație, deși paguba depășește 50.000 de euro.”Am un parc de utilaje agricole și instalații de irigat, foarte complex. Erau în curte undeva la 30 de instalații de irigat și 6 tractoare. Pe data de 26-27 iunie, au fost două zile de weekend în care am lipsit de acasă. Când m-am întors și am ajuns la fermă am constatat pagubele. Adică oriunde mă uitam lipsea ceva: la un tractor lipsea o antenă GPS, la celălalt toată partea electrică, la altul componentele metalice, la tambur aspersoarele, reductoarele. A fost măcel, să zic așa!”, ne-a spus fermierul Mihai Mocanu.Fermierul Mihai Mocanu: Acesta este al treilea furt din acest an, polițiștii nu mi-au zis că ar avea vreo pistăDeși în dimineața zilei de 28 iunie a constatat furtul și a chemat poliția, nici până în ziua de astăzi agricultorul nu știe cine a făcut fapta. Tot ce și-a putut da seama, a fost, după cum erau demontate componentele, că au participat mai mulți oameni la furt, care știau foarte bine domeniul.”Am anunțat poliția din comuna Vădeni, au venit cu câini acolo, dar până la ora asta nu am primit niciun răspuns. I-am întrebat pe polițiști, dar mi-au dat păreri personale, de care am și eu. Mi-au spus că e o anchetă, dar nu mi-au spus dacă e vreo pistă. Acesta fiind al treilea furt anul acesta, doar că acesta a fost de dimensiuni foarte mari. Au fost furturi mai mici la aspersoarele de irigat și am făcut plângere și atunci la poliție. Eu bănuiesc că este o grupare. Am colegi la care au mai atacat. Trebuie să fie cineva inteligent: să demontezi un tractor de 300.000 de euro, nu e la îndemâna oricui. Să iei o componentă de 20.000-30.000 fără să o deteriorezi…și unde o dai după aceea? Că nu pot să pună online, a fost ca un pont!”, a spus fermierul care a fost călcat de hoți.”Nimeni din fermă nu a fost anchetat până acum”Mihai Mocanu mai crede că în zonă există o rețea de hoți care acționează și că autoritățile ar trebui să se implice mai mult în prinderea acestora, mai ales că a auzit de furturile de inputuri din județul Bacău, unde cei care le-au înfăptuit au fost lăsați să plece acasă de către polițiști după numai 24 de ore.”Deja trebuie intervenit mai sus. Deja s-au mărit sumele pagubelor de genul acesta.

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.