Finanțe personale. Cum formăm obiceiuri sănătoase legate de bani

3 min read
Finanțe personale. Cum formăm obiceiuri sănătoase legate de bani

Indiferent de domeniul în care activăm, fiecare dintre noi intră în contact cu banii. Intrăm în lumea finanțelor din momentul în care suntem remunerați pentru munca prestată și folosim banii pentru a cumpăra bunuri și servicii. Așadar, începem gestionarea finanțelor personale, a cheltuielilor, a economiei de bani și a investițiilor. Aici intervine nevoia primordială de a fi educat financiar.
Educația financiară
Educația financiară se referă la noțiunile de bază legate de bani, pe care fiecare dintre noi trebuie să le aibă. Astfel de termeni, precum: finanțe personale, prioritizarea și planificarea cheltuielilor, administrarea veniturilor, economisirea și investițiile nu ar trebui să lipsească din vocabularul nostru, al tuturor.
Educația financiară este conceptul care te învață de unde provin banii, cum funcționează, cum sa-i economisești, cum să îi administrezi eficient și cum să îi investești corect pentru a-i înmulți.
Cât cheltuiești și pe ce?Cât trebuie să economisești?Cât, când și dacă trebuie să te îndatorezi?Unde investești?
Educația financiară te ajută să răspunzi la aceste întrebări, pentru ca, în momentul în care ai o imagine clară asupra bugetului tău, să îți înțelegi și banii.
Din păcate, conform unui raport publicat de rețeaua de consultanți KPMG, România se află pe ultimul loc din Europa la capitolul de educație financiară, iar la nivel mondial, se situează pe locul 124 din 143 de țări.
Situația stă în felul acesta, deoarece un copil, până în clasa a 12-a, are mii de ore de matematică și de română, dar nicio lecție de educație financiară.
Oferirea unei educații financiare corespunzătoare este o sarcină prea importantă pentru a fi lăsată doar în grija școlii. Temelia pentru o conștientizare a importanței gestionării corecte a finanțelor personale trebuie pusă încă de acasă.
De ce este educația financiară importantă?

Înveți să prioretizezi cheltuielile și să economisești pentru obiectivele pe termen lung. Practic, înveți diferența dintre nevoi și dorințe.
Cu o solidă educație financiară vei putea utiliza adecvat instrumentele de creditare. Aproximativ 96% dintre români își iau locuințele prin credit ipotecar și se angajează să plătească acel credit timp de 30 de ani. Pe lângă aceasta, mai accesează și credite de nevoi personale pentru lucruri pe care nu și le permit, fiind astfel nevoiți să trăiască toată viața cu datorii.

Având educație financiară, vei putea decide când să apelezi la creditare pentru satisfacerea nevoilor financiare și când economisirea este soluția optimă.

Educația financiară te face să îți însușești noțiuni de planificare financiară și să îți organizezi mai bine viitorul.
Oamenii cu educație financiară bună au mult mai multe șanse să atingă succesul în viață.

Familia este locul în care copiii aud pentru prima dată vorbindu-se despre bani. De aceea, familia este locul în care trebuie să înceapă educația financiară pentru copil. Acest aspect este la fel de important ca spălatul pe dinți, practicarea sportului sau mâncatul sănătos.
Un corp sănătos, o cultură generală vastă și o educație financiară solidă sunt unele dintre cele mai importante aspecte pentru o viață de succes a copilului.

 » sursa: www.didactic.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.