Guvernul arde gazul, dar românii plătesc! – CRITICII.RO

Ce păcat că România nu a avut și ea norocul să fie așezată undeva pe la tropice, unde tot anul e vară și n-are nimeni nevoie de încălzire, că se ocupă soarele de asta! Pe când așa, noi ne aflăm în Europa, mai avem încă vreo două luni de iarnă ca popa, iar băieții deștepți din energie nu vor să lase un bănuț din factura la utilități – păi ei cu ce bani se mai duc la vară la tropice?

Deși existau semnale încă din toamnă că prețurile la energie și gaze o să explodeze, nu a luat nimeni vreo măsură. Iohannis era prea ocupat să-și instaleze „guvernul meu”, între două partide golf, iar liberalilor puțin le păsa de pandemie și de energie, ei îl voiau pe drojdierul de Cîțu să le fie șef, că se săturaseră de drojdierul Orban. Pe urmă, a venit și PSD la ciolan și ar fi fost de așteptat ca alde Ciolacu și tovarășii lui de șpriț să facă, la putere, ce promiteau în opoziție: adică să mai ridice de pe români povara facturilor la utilități, care se se anunțau uriașe. Dar pesediștii au uitat ca prin farmec ce strigau când erau în opoziție și, odată ajunși la putere, au început să se preocupe de împărțirea funcțiilor, a sinecurilor și a cash-cavalului, ignorând total problema energiei.

Și uite că acum problema energiei se răzbună. Milioane de români au primit facturi uriașe, pe care nici dacă n-ar mai mânca toată luna decât pâine cu ceapă tot n-ar putea să le achite. Oamenii sunt disperați, un biet pensionar a făcut infarct când a văzut factura, nimeni nu știe încotro s-o mai ia. Dar ce să vezi? Tocmai acum, în toiul iernii, cu geruri și viscole, s-a trezit și guvernul Ciucă din hibernare și a anunțat că ia măsuri, după ce-a ars gazul încă de la instalare. Și nu măsuri care să lovească în marii furnizori și-n băieții deștepți din energie, fiindcă pe ăștia guvernul n-are curaj să-i atingă nici cu o floare. Măsuri ca să mai scoată niște bani de la buget (adică tot de la noi toți) și să mai îndulcească nițeluș viața amară a românilor.

Citește și: Unica soluție este reglementarea pieței energiei. Europa pune condiții dar nu oferă soluții și solidaritate

În loc să fi băgat miliarde în plățile compensatorii, care îi ajută într-un mod infim pe românii de rând, dar nu se ating deloc de profiturile uriașe ale șmecherilor din energie, guvernul ar fi trebuit să facă investiții. Și nu doar guvernul Ciucă, ci și celelalte „guvernul meu” pe care le-a avut Iohannis la degetul mic, în cei șapte ani apocaliptici de când zace ca o momâie-n geamul Cotrocenilor. Pentru că să nu uităm: în 2014, România era încă aproape independentă energetic și nu mergea cu miloaga la alții, să primească gaze de încălzit o ciorbă și curent să nu stea la lumânare.

Dar guvernele care s-au succedat n-au băgat un leu în investiții pentru energie.

 » sursa: www.CRITICII.ro