Ilie Coleșa (AUR): Guvernul vrea să construiască un „hub informatic” cu bani de la bugetul de stat, deși, în PNRR, există fonduri pentru digitalizare

2 min read

Deputatul AUR Ilie Coleșa a afirmat că, deși au fost alocate fonduri pentru digitalizare prin PNRR, Guvernul vrea să construiască un „hub informatic” pentru Ministerul Finanțelor cu bani de la bugetul de stat, așa cum reiese dintr-un proiect de lege care a fost supus votului, săptămâna aceasta, în plenul Camerei Deputaților. Parlamentarul a subliniat că, suntem în anul 2024, și până la această oră PSD și PNL nu au fost capabile să construiască un imobil „dedicat cu funcționalitate de centru de date care să găzduiască sistemul informatic”, așa cum cere legea.

„Avem de-a face cu gestionarea celui mai mare sistem informatic al administrației publice din România, cel mai important furnizor de date pentru instituțiile publice și financiare din România, ceea ce înseamnă că încetarea temporară a unor componente critice ale acestui sistem echivalează cu o catastrofă națională, cu un dezastru.

Deci, încă nu avem acest centru de date. În anul de grație 2024 nu au fost în stare să construiască un imobil care să găzduiască acest centrul de date. Nu există un mod unitar, integrat de management și de securitate de replicare a datelor. Abia acum avem o inițiativă legislativă pe această temă, într-un context în care se tot repetă că suntem într-o vulnerabilitate maximă din punct de vedere informatic – amenințări cibernetice, război hibrid, interese distructive ale Rusiei. Am tot auzit de aceste aceste exprimări, însă s-au pierdut atâția ani într-o stare de vulnerabilitate maximă. În sfârșit avem un hectar în Bragadiru”, a afirmat deputatul AUR.

În încheiere, Ilie Coleșa a ținut să menționeze că, deși sunt sume importante alocate în PNRR pentru digitalizare, iată că acest centru de date se va construi cu bani de la bugetul de stat. „Se aruncă atâția bani prin PNRR pe proiecte, probabil, inutile. Însă pentru cel mai important centru de date din România nu s a alocat nici un cent din bani europeni”, a mai spus deputatul.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.