Intrare gratuită la Muzeul Satului Dimitrie Gusti de Sânziene pentru cei care vin îmbrăcați în ie

2 min read
Intrare gratuită la Muzeul Satului Dimitrie Gusti de Sânziene pentru cei care vin îmbrăcați în ie

Ministerul Culturii anunță că în data de 24 iunie, cu ocazia Sânzienelor, persoanele care vor fi îmbrăcate în ie vor avea intrarea gratuită la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti” din București, potrivit Mediafax, citat de Jurnalul.ro.
În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, divinități nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, fac să rodească ogoarele, înmulțesc animalele și păsările, lecuiesc bolile și suferințele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene și le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul.
În dimineața de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coronițe și le aruncau pe acoperișul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va muri repede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
„Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii și este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac. De Sânziene au loc bâlciuri și iarmaroace. În trecut, acestea erau un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei. Sărbătoarea din 24 iunie mai este cunoscută în popor și sub numele de Drăgaica.
Tot acum, Biserica Ortodoxă face pomenirea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Și nu în ultimul rând, pe 24 iunie este sărbătorită ia: este Ziua internațională a Iei începând din 2013, la inițiativa comunității online.”, scrie într-un comunicat emis de Ministerul Culturii.
Evenimentele organizate în ziua de Sânziene vor cuprinde vernisaje, expoziții artistice și reconstituiri ale tradițiilor, iar în încheiere va avea loc un recital de muzică clasică.

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.