La solicitarea senatorului AUR Sorin Mateescu, Ministerul Muncii a anunțat cu cât vor crește alocațiile pentru copii: 36 de lei, respectiv 88 de lei pentru copiii cu handicap

2 min read

Senatorul Sorin Mateescu (AUR) a adresat o nouă întrebare parlamentară ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, cu privire la majorarea alocațiilor pentru copii, după ce la o solicitare anterioară, ministrul a răspuns că alocațiile se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei. De această dată, parlamentarul a cerut informații privind valoarea acestei indexări pentru anul 2024.

Anterior, senatorul AUR a readus în atenția Ministerului Muncii (MMSS) necesitatea majorării alocaților, în contextul în care rechizitele școlare, manualele și produsele alimentare s-au scumpit. De altfel, fostul ministru Marius Budăi a promis că valoarea acestor indemnizații va crește, însă promisiunile au rămas doar pe hârtie.

Ca urmare a solicitării făcute, reprezentanții MMSS au transmis că „alocațiile se indexează anual, din oficiu, cu rata medie a inflației din anul precedent, indicator definitiv comunicat de Institutul Național de Statistică”, care, la data de 31 decembrie 2023, a fost de 13,8%.

Astfel, începând cu luna ianuarie 2024 alocațiile vor crește după cum urmează:

  • de la 256 lei pe lună la 292 lei pentru copiii peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale şi profesionale;
  • de la 631 lei la 719 lei pentru copiii cu handicap cu vârste de până la 18 ani.

„Primele alocații majorate vor fi plătite în luna februarie a anului în curs. Plățile se realizează din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) prin Agenția Națională de Plăți si Inspecție Socială (ANPIS). Conform execuției bugetare, MMSS a plătit în anul 2023 suma de 13,3 miliarde de lei pentru plata alocațiilor de stat pentru copii, iar pentru anul 2024 suma prevăzută în bugetul MMSS pentru plata acestei alocații este de 12,4 miliarde lei”, se mai arată în răspunsul transmis de instituție.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.