Dorel Acatrinei (AUR) a solicitat demisia ministrului de Interne, după ce primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fugit din țară: compromite grav intrarea României în Schengen. Nicio instituție nu a reacționat

2 min read

Dorel Acatrinei, deputat AUR de Suceava, a solicitat premierului Ciolacu să îl demită pe ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în mandatul căruia primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, a fugit din țară doar cu câteva ore înainte de sentința judecătorilor. Parlamentarul sucevean consideră că acest fapt compromite grav intrarea României în Schengen.

Potrivit reprezentanților Poliției de Frontieră, Cătălin Cherecheș a folosit identitatea unei rude de sex masculin pentru a ieși din țară prin frontiera cu Ungaria pe 24 noiembrie. Primarul din Baia Mare se afla sub măsura controlului judiciar, măsură stabilită de judecători, astfel că el nu avea voie să părăsească țara fără încuviințarea instanței. Acesta a fost condamnat definitiv vineri de Curtea de Apel Cluj la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Prin intermediului unei interpelări, deputatul Dorel Acatrinei a solicitat premierului Marcel Ciolacu să transmită răspuns la întrebarea: la ce dată îl veți demite pe Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, pentru fuga primarului Cătălin Cherecheș, condamnat pentru luare de mită, caz care compromite grav și intrarea României în Schengen?

În urma acestei solicitări, reprezentanții Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul au dat asigurări că premierul Ciolacu a fost informat cu privire la această interpelare şi că acesta a făcut consultarea interinstituțională potrivit obiectului acesteia. Însă, la întrebarea adresată de către deputatul Dorel Acatrinei, a răspuns doar MAI, care laudă eforturile întreprinse de Marcel Ciolacu în privința aderării la spațiul Schengen:

menţionăm că în data de 30 decembrie 2023, Consiliul UE a adoptat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România Bulgaria. În conformitate cu Decizia Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica la frontierele aeriene şi navale ale României începând cu luna martie 2024 şi, începând cu aceeaşi dată, prevederile Codului Comunitar de Vize vor fi aplicate integral de către cele două ţări. De asemenea, potrivit Deciziei Consiliului UE, în cursul anului 2024, Consiliul va depune eforturi pentru a lua o decizie de eliminare a controalelor la frontiera terestră.

Astfel, după 13 ani de amânări, Guvernul condus de domnul prim-ministru Marcel Ciolacu, cu o echipă bine coordonată şi bine sudată, a creat premisele adoptării deciziei politice privind ridicarea graniţelor aeriene si maritime şi posibilitatea emiterii de vize Schengen. Pentru prima dată, avem un proces ireversibil. Guvernul României va continua să lucreze atât la nivel politic, cât şi tehnic, prin intermediul ministerelor de resort, pentru ca anul acesta să se încheie definitiv acest proces prin eliminarea controalelor si la frontierele terestre, se arată în răspunsul comunicat de instituție.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.