Sorin Lavric (AUR): sistemul public de sănătate se află într-o stare deplorabilă. Însă, există soluții pentru însănătoșirea acestuia

2 min read

Alianța pentru Unirea Românilor a organizat marți, 23 ianuarie, dezbaterea cu titlul „Sistemul public de sănătate românesc, între nevoia de reformă și colaps. Soluții pentru salvarea sistemului public de sănătate”. Aceasta este a treia masă rotundă organizată de AUR pe tema sistemului sanitar din România. Prin soluțiile oferite de specialiștii care au participat la eveniment, o guvernare patriotică poate redresa sistemul public de sănătate din România.

În cadrul evenimentului a luat cuvântul Sorin Lavric, senator AUR, care a făcut o scurtă introducere și a prezentat câteva dintre deficiențe ale sistemului public de sănătate – subfinanțarea, infrastructura veche, managementul politizat și exodul medicilor. Concluzia domniei sale este tranșantă: sistemul sanitar românesc se află într-o stare deplorabilă.

„În primul rând, subfinanțarea. De aproape 3 ani de zile, de când sunt în Comisia de Sănătate de la Senat, din 10 proiecte legislative, 9 dintre ele se învârt în jurul banului. Întotdeauna, marele necaz este lipsa banilor și subfinanțarea. Apoi, infrastructura veche, spitale foarte vechi. Spitale în care infecțiile nosocomiale fac ravagii – intri cu o boală și ieși cu 3, dacă mai ieși. Managementul politizat, lipsit de performanță, apoi deficitul de personal medical. Exodul acesta îngrozitor de medici în străinătate. Prevenția la noi este una cât se poate de deficitară, investițiile sunt insuficiente, inegalitățile sociale și teritoriale în ceea ce privește accesul la asistența medicală sunt izbitoare”, a afirmat acesta.

Toate aceste lipsuri și nereguli culminează cu lipsa unei strategii de resurse umane în sănătate. Totodată, instituțiile principale ale statului, printre care Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Agenția Națională a Medicamentului nu își fac treaba, a mai spus senatorul AUR.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.