Legea pentru dubla admitere la liceu nu este pe placul elevilor și părinților. „Este o povară pentru un copil de 14 ani”

2 min read
Legea pentru dubla admitere la liceu nu este pe placul elevilor și părinților. „Este o povară pentru un copil de 14 ani”

Noul proiect de lege a fost propus de Ligia Deca, Ministrul Educației și anunță că după evaluarea națională pe care o dau elevii la sfârșitul clasei a 8-a, vor da încă un examen pentru admiterea la liceu; admitere organizată pentru maximum 90% dintre elevi.
Cu alte cuvinte, este posibil să existe o dublă admitere pentru intrarea la liceu.
Dacă proiectul va deveni lege, fiecare liceu va trebui să-și organizeze admiterea și să anunțe cu un an înainte la ce discipline își vor testa viitorii elevi (sursa Europa Liberă). 
Potrivit EduPedu.ro, „Examenul de admitere la liceu înseamnă două probe scrise cu subiecte adaptate fiecărei specializări din fiecare profil, cu subiecte standardizate la nivel național, făcute de Ministerul Educației prin CNPEE.
Adică Ministerul Educației ar urma să conceapă subiecte cu un grad de dificultate mai mare decât cele de la Evaluarea Națională pentru toate disciplinele, iar liceele vor da elevilor câte două teste.

Pentru profilul real, specializarea matematică-informatică, de exemplu, toate liceele care organizează admitere pentru aceste clase vor da subiectele făcute pentru disciplinele informatică și matematică. La specializările științele naturii, subiectelor vor fi din chimie și biologie sau matematică și biologie, spre exemplu”.
Elevii, părinții, dar și experții educaționali nu sunt de acord cu proiectul legislativ pentru dubla admitere la liceu, argumentul principal fiind că va pune stres inutil pe capul elevilor.
În plus, modul de organizare pare să fie neclar. „Criteriile după care acest proces de dublă admitere s-ar desfășura sunt neclare, elevii dând examen pentru numai 90% dintre locuri” a declarat Ana Costache, președinta Asociației Elevilor din București și Ilfov.
Asociația Elevilor a lansat o petiție online, prin care respinge noul proiect de lege, menționând că „această dublă admitere este o povară pentru un copil de 14 ani, care ar trebui să îşi dubleze numărul de meditaţii,

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.