Mai bifăm un eșec – Iohannis a rezolvat problema – Adio, educație în limba română în Ucraina – CRITICII.RO

2 min read
Mai bifăm un eșec – Iohannis a rezolvat problema – Adio, educație în limba română în Ucraina – CRITICII.RO

România eșuată prinde contur – Președintele Klaus Iohannis ne-a informat cu subiect și predicat că a purtat o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, în care s-a arătat îngrijorat de legea promulgată de Zelenski, prin care românii sunt discriminați la pachet cu polonezii, maghiarii și rușii.

Dar nu este clar nici măcar că ar fi avut loc o asemeena înțelegere, pentru că Volodimir Zelenski nu o confirmă. Acesta informează opinia publică asupra faptului că ar fi purtat discuții cu mai mulți șefi de stat europeni, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis, dar nu amintește absolut nimic despre tema explozivă a minorităților.

Date exacte cu privire la numărul etnicilor români nu avem, deoarece acest lucru nu a fost niciodată considerat o prioritate pentru Ministerul Afacerilor Externe român.

De altfel, Este dificil de imaginat cum poate MAE să asigure respectarea art. 7 din Constituția României* în legătură cu românii din Ucraina dacă nu are un număr exact al acestora sau o strategie de monitorizare a respectării drepturilor lor de către statul de reședință.

Acum din fericire pentru MAE acest lucru nu o să mai reprezinte o problemă – au rezolvat-o ucrainenii așa cum au știut ei mai bine. Asimilezi subiectul și dispare problema.

Una peste alta, oricum ar sta lucrurile, modul în care Klaus Iohannis a ales, după o lungă și penibilă tăcere, să abordeze acest subiect extrem de grav pentru peste 500.000 de români din Ucraina și preocupant pentru întreaga opinie publică din această țară este cel puțin inadecvat.

 » sursa: www.CRITICII.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.