Malta: Un asasin maltez a pledat vinovat pentru uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

2 min read
Malta: Un asasin maltez a pledat vinovat pentru uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Unul dintre cei trei bărbaţi acuzaţi de asasinarea, în octombrie 2017, a jurnalistei malteze anticorupţie Daphne Caruana Galizia a pledat marţi vinovat – pentru prima oară de la începutul procesului, relatează AFP.

”Vincent Muscat, cum pledaţi faţă de acuzaţii?”, a întrebat grefierul tribunalului din Veletta.

”Vinovat”, a răspuns acuzatul.

La 16 octombrie 2017, jurnalista-blogger Daphne Caruana Galizia, care ancheta cu privire la corupţie la cel mai înalt nivel în Malta, a fost ucisă în maşina sa, în care a fost plasată o bombă.

Trei bărbaţi cu un cazier judiciar încărcat – fraţii Alfred şi George Degiorgio şi Vincent Muscat – au fost inculpaţi, suspectaţi de participare la o organizaţie criminală şi fabricarea unei bombe.

Ei pledau nevinovat, până marţi, când Muscat a decis să pledeze vinovat.

”Sunt acuzaţii grave, de crimă, conspiraţie. Riscă închisoarea pe viaţă”, i-a spus judecătoarea Edwina Grima avocatului lui Muscat, Marc Sant, însă inculpatul a repetat că pledează vinovat.

Vincent Muscat şi fraţii Degiorgio sunt suspectaţi de faptul că au fabricat, pus în maşină şi detonat bomba care a ucis-o pe Daphne Caruana Galizia.

Un al patrulea bărbat cu legături cu acest caz, Yorgen Fenech, un om de afaceri şi proprietarul societăţii 17 Black, a fost arestat în 2019, la bordul iahtului său, în largul Maltei, în timp ceîncerca să fugă.

El este considerat în mod oficial drept o persoană care deţine informaţii despre acest caz.

Unele publicaţii şi familia jurnalistei îl prezintă însă ca pe un posibil comanditar al asasinatului. Audierile cu privire la acuzaţiile formulate împotriva acestuia nu au început încă.

Arestarea lui Fenech a antrenat, în schimb, demisii în cascadă la cel mai înalt nivel politic.

Şeful de cabinet al premierului de la acea vreme, Joseph Muscat – care nu are nicio legătură cu Vincent Muscat -, a demisionat în noiembrie 2019, urmat de ministrul Turisiului, iar ministrul Economiei s-a plasat ”în rezervă” pe timpul anchetei.

Joseph Muscat şi-a anunţat demisia la 1 decembrie 2019 şi a demisionat în ianuarie 2020.

Navigare în articole

 » sursa: www.60m.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.