Marea Britanie renunță la certificatul verde din 26 ianuarie – Restricțiile s-au dovedit ineficiente împotriva virusului – 4media.INFO

5 min read
Marea Britanie renunță la certificatul verde din 26 ianuarie – Restricțiile s-au dovedit ineficiente împotriva virusului – 4media.INFO

Dr. Tudor Toma, medic pneumolog în Marea Britanie a declarat pentru News.ro că peste o săptămână, pe 26 ianuarie, certificatul verde nu va mai fi obligatoriu în Marea Britanie şi că deja medicii epidemiologi au anunţat că valul 5 al pandemiei aproape a trecut în Anglia. Măsurile restrictive vor fi şi ele mai puţine. Masca va fi obligatorie în spaţiile închise, spune el. Medicul pneumolog explică faptul că, în cele mai multe cazuri, monitorizarea pacienţilor cu forme uşoare de boală se face cu ajutorul telemedicinei, nefiind necesară prezenţa fizică a pacienţilor în centre de evaluare şi că medicaţia antivirală sau anticorpii monoclonali sunt administrate doar acelor pacienţi care au risc crescut de a face complicaţii. Specialistul spune că populaţia a fost stresată din cauza unor restricţii care nu s-au dovedit până la urmă a fi eficiente împotriva răspândirii virusului, precum cele care legate de intrarea în Regat.

Dr. Tudor Toma: „În spital avem mai puţini pacienţi, cei care sunt internaţi sunt din categoria celor nevaccinaţi. Vom ajunge să tratăm pneumonia COVID aşa cum tratăm alte pneumonii sau infecţii”

„De pe 26 ianuarie se vor schimba anumite reguli, se pare că singura regulă care rămâne este legată de purtarea măştii în spaţiile interioare, iar certificatul COVID care, sincer, niciodată nu a fost promovat în Marea Britanie, nu va mai fi o măsură din partea Guvernului.

În spital avem mai puţini pacienţi decât am avut în valul 1 sau valul al doilea, iar cei care sunt internaţi, din păcate, rămân în continuare din categoria celor nevaccinaţi. Chiar mă gândeam de unde mai apar pacienţi nevaccinaţi, ei fac formele mai grave care necesită internare. În schimb, sunt foarte mulţi, inclusiv din colegi, persoane care au fost vaccinate şi care sunt testate pozitiv şi care, din cauza regulilor de carantinare, trebuie să stea 5 zile în izolare. Toţi cei vaccinaţi dintre colegi au făcut forme foarte uşoare de boală, probabil vom ajunge la situaţia în care vom testa şi vom avea mai multă atenţie faţă de persoanele care fac formele semnificative, grave de boală. Vom ajunge să tratăm pneumonia COVID aşa cum tratăm alte pneumonii sau alte infecţii.

Dr. Tudor Toma: „Toată populaţia, inclusiv noi, suntem sătui de atâtea măsuri, unele nefiind neapărat în linie cu dovezile ştiinţifice”

În plus, cred că trebuie şi o aliniere din partea măsurilor guvernamentale, toată populaţia, incluiv noi, suntem sătui şi stresaţi de atâtea măsuri care au fost, de restricţii, unele nefiind neapărat în linie cu dovezile ştiinţifice.

Haideţi să ne uităm de exemplu la măsurile restrictive legate de intrarea în ţară, în Marea Britanie au fost unele măsuri foarte dure şi cu toate acestea varianta omicron s-a transmis la fel de repede, faţă de situaţia iniţială când nu au fost măsurile de limitare a intrării, de carantină, făcută pentru anumite ţări roşii, au fost foarte multe persoane care au stat în carantină, de la aeroport 2 săptămâni şi dovezile arată că riscul lor de a infecta persoane sau de a aduce boala în ţară a fost nesemnificativ.

Dr. Toma: „Toată lumea vede ca pe un lucru bun faptul că vor fi eliminate restricţiile. Estimarea epidemiologilor aici este că am trecut de valul omicron”

Faptul că vor fi eliminate anumite restricţii…toată lumea vede acest lucru ca fiind un lucru bun, mai ales că numărul, inclusiv al celor care ies pozitivi la varianta omicron, a scăzut în Marea Britanie iar estimarea din partea epidemiologilor aici este că am trecut de valul omicron, al cincilea val.

Testările pozitive raportate în cursul zilei de ieri sunt în jur de 80.000, dar trebuie să avem în vedere că se testează foarte mult, în Marea Britanie se testează până la un milion de teste, se pot face într-o zi, deci este un număr, o valoare foarte mare. În acelaşi timp, aici s-a schimbat din nou regula: dacă ieşi pozitiv la un test antigen rapid, nu mai este nevoie să faci un test PCR şi acest lucru a dus din nou la scăderea numărului de teste pozitive.

Ce fel de cazuri tratează medicii din Marea Britanie în spitale? Dr. Tudor Toma spune că numărul celor care ajung pentru internare este mult mai mic faţă de valurile precedente, dar că există categorii de pacienţi care fac forme severe de boală sau care fac diverse complicaţii asociate pneumoniei COVID.

Într-adevăr, avem în continuare un număr mai mic de cazuri în spital, persoane care sunt nevaccinate, inclusiv cu varianta omicron pot să facă o formă mai severă de pneumonie. În schimb, avem o categorie de pacienţi care fac o formă uşoară de pneumonie COVID cu varianta omicron şi apoi fac diverse complicaţii asociate acestei pneumonii, cum ar fi tromboze venoase sau infecţii supra-adăugate, iar dacă persoana mai are şi anumite comorbidităţi, în special legate de imunosupresie, sau iau un tratament imunosupresiv, de exemplu, persoane care au avut un transplant de un organ solid, rinichi, ficat, sau o boală autoimună sau persoane care au tratament pentru cancer, imunosupresiv, pot să facă forme severe şi forme cu complicaţii severe,  deci nu neapărat infecţia COVID direct să determine problema, ci o complicaţie adăugată infecţiei COVID care este ori de natură trombotică, de cele mai multe ori, ori suprainfecţie bacteriană.

Centrele de evaluare pentru pacienţii cu forme uşoare şi medii de COVID 19 care se înfiinţează în România, o idee bună în opinia Dr. Toma. Antiviralele trebuie însă administrate  cu grijă şi doar în anumite cazuri, spune specialistul. Foarte importantă este monitorizarea pacienţilor, care în sistemul de sănătate englez se face mai mult cu ajutorul telemedicinei.

Eu cred că este o idee bună pentru că pacienţii care au forme uşoare sau forme medii poate că nu trebuie să vină la spital şi pot fi monitorizaţi în comunitate sau acasă.

Trebuie să spunem foarte clar că mulţi nu ar avea nevoie nici de antivirale, nici de anticorpi monoclonali, pentru că o formă uşoară se poate trata doar cu medicaţie simptomatică dar este important ca pacientul să fie monitorizat.

 » sursa: www.60m.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.