Marșul pentru siguranța femeilor, desfășurat în mai multe orașe din România

2 min read
Marșul pentru siguranța femeilor, desfășurat în mai multe orașe din România

Mai mult de 6.000 de participanți la marș au cerut guvernului să finanțeze serviciile publice de asistență pentru victimele violenței împotriva femeilor. Participanții au mai cerut și alocarea unei părți din fondurile publice pentru campanii de conștientizare, educare și formare.

La marș au fost prezente o mulțime de sloganuri, care au întărit și mai mult mesajul pentru siguranța femeilor.  „Ne-am săturat de vorbe goale, vrem servicii sociale”, „Nu mă simt flatată sp fiu agresată” și  „Solidaritate, să ne unim toate” au fost auzite în toate orașele în care s-a făcut marșul.
În București s-au strâns peste 2500 de participanți la Piața Universității. De acolo, s-au auzit multe voci de femei solidare, dar și sătule că nu se simt în siguranță la ele în țară.
„Vocea noastră trebuie să se audă. Întotdeauna schimbările au fost făcute cu presiune. Și eu sunt o supraviețuitoare a violenței domestice” spune Cerasela, 55 de ani, potrivit ziarului Libertatea.
Multe femei la fel ca Cerasela se află, ori s-au aflat în contexte care presupun violență, fie că vorbim de violență domestică, violență la locul de muncă, discriminare de gen și așa mai departe.
În anul 2021 au fost raportate autorităților în România în jur de 6.000 de cazuri de viol sau violență domestică. Însă acest număr nu reflectă deloc realitatea, întrucât multe victime nu raportează niciodată poliției violența cu care se confruntă. Fie din rușine, fie din neîncrederea pe care o au în autorități. Numărul este, cu siguranță, mult, mult mai mare.
Din păcate, Guvernul nu a reușit nici până în prezent să aprobe Strategia Națională privind promovarea egalității de șanse între femei și bărbați și prevenirea și combaterea, violenței domestice – un document pus în consultare publică încă din 9 martie 2021. „De 1 an și jumătate batem în van la ușile ministrelor pentru a cere aprobarea strategiei.

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.