Medicul Mihai Craiu: „Un copil care are 3 sau mai multe are de fapt ALTĂ boală”

2 min read
Medicul Mihai Craiu: „Un copil care are 3 sau mai multe  are de fapt ALTĂ boală”

Wheezing-ul (episod de respirație șuierătoare/fluierătoare) recurent reprezintă o familie întreagă de boli. Nu este o boală unică, anunță Spitalul Virtual pentru Copii. 
Wheezing-ul este un sunet șuierător, care apare predominant în expir și se aude cel mai bine mai bine în preajma bolnavului. Sunetul respectiv este cauzat de limitarea fluxului de aer datorat reducerii calibrului căilor respiratorii. 
Cei mai mulți copii vor avea măcar un episod de wheezing înainte să de a merge pentru prima dată la școală; 25-30% dintre sugari vor avea un episod de wheezing în primul an de viață.
„Dar nu sunt toate acestea „bronșiolită”. Vă rog să țineți minte cifra TREI și să acționați în consecință. Dacă al dumneavoastră copil are trei sau mai multe „bronșiolite”, adresați-vă medicului pentru a găsi o cauză reală a bolii”, mai atenționează medicul Craiu.

Cele mai comune cauze pentru wheezing la copii sunt:

Astmul bronșic (cea mai comună cauză);
Alergiile; 
Infecțiile – episoadele de bronșiolită, cauzate de diferite virusuri (sinusal respirator, ehinovirus, parainfluenza);
Aspirația de corp străin (în cazul apariției bruște a wheezing-ului);
Alte posibile cauze: stenoza traheală; ganglioni măriți sau mase tumorale compresive; fibroza chistică; disprazia branho-pulmonară.

Nu în ultimul rând, wheezing-ul recurent la copiii preșcolari este asociat cu inflamarea căilor respiratorii, precum și cu insuficiență respiratorie, spune acest studiu. 
Evaluarea copilului cu wheezing ne ajută să clarificăm următoarele aspecte:

Ne asigură că motivul este, într-adevăr, wheezing (părintele poate face confuzie între această tulburare și respirația zgomotoasă cauzată de alte lucruri;
Asocierea cu infecțiile respiratorii este frecventă în primii ani de viață – copilul prezinta rinoree, obstrucție nazală, ulterior wheezing, respiratie dificilă; aceste simptome răspund în oarecare măsură la bronhodilatatoare și cortizon (tratamentul pentru astm); jumătate din acești copii vor prezenta wheezing recurent cu ocazia următoarelor infecții virale,

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.