Medicul Valeriu Gheorghiță demontează fake-news-ul „savantului” de Facebook. Cum se face în realitate vaccinul anti-Covid

3 min read
Medicul Valeriu Gheorghiță demontează fake-news-ul „savantului” de Facebook. Cum se face în realitate vaccinul anti-Covid

ieri la ora 20
2021-01-05 20:01:00

Foto: george Călin/ Inquam PhotosÎn bula AURită a Facebook-ului, circulă un videoclip din timpul administrării primei doze de vaccin anti-Covid în România. După ce comentează cadrele cu pregătirea dozei pentru administrare, vocea din off a unui „Român cu spirit de observație foarte dezvoltat!” emite zicerea care ar vrea să răstoarne ordinea mondială: asistenta Mihaela Anghel a fost „împunsă” în braț cu „sirinca (sic!) goală”. Unul dintre cei 13.000 de oameni care au distribuit videoul publicat de Mircea Ionescu, este Olivia Steer, care scrie: „Eu am văzut înregistrarea de 3 ori și nu îmi vine să cred… Voi ce vedeți & și ce credeți?”.
În acest fake news, comentatorul clipului încearcă să își convingă audiența că nu-i lucru curat că la prepararea dozei sunt folosite două seringi și că în seringa cu care îi este administrat vaccinul Mihaelei Anghel nu s-ar afla, de fapt, nimic. „Uitați-vă ce face în continuare acest medic. Scoate serul cu vaccin cu tot, pentru că și vaccinul trebuie să fie la număr, ca să dovedească că au sticluțele goale, că au făcut atâtea vaccinuri, Și uitați-vă, fiți foarte atenți, ce se face de acum încolo, încă două mișcări.Practic, a scos serul cu vaccin cu tăt și se face că mișcă sticluța de vaccin, că urmează să scoată din nou. Dar interesant e că nu-l mai scoate cu aceeași sirincă, care nici nu mai există. A pus sirinca jos, ia o altă sirincă, Se face că trage, dar nu mai are nimic în sticlă, nimic. Pune dopul și dă la cealantă care îi face injecție. Și acuma e acuma, o să vedeți că nu are nimic în sirincă. Ați văzut? Nimic nu mai are. (…) Nimic n-a fost pe sirincă. A împuns-o puțin cu acul”, susține vocea din off. 
Valeriu Gheorghiță: „Seringa, evident, nu este goală”Cunoscut sub denumirea comercială de Cominarty, vaccinul anti-Covid produs de Pfizer și BioNtech este distribuit în flacoane care conțin câte cinci doze a 0,3 mililitri, explică pentru Republica.ro colonelul Valeriu Gheorghiță, medicul care coordonează campania de vaccinare anti-Covid în România. Acesta demontează fake news-ul și spune că folosirea a doua seringi, una de volum mai mare și una mai mică, cu gradație de până la 1 mililitru, este o parte normală a procesului. „Vaccinul de la BioNTech-Pfizer necesită a fi diluat cu circa 1,8 mililitri de ser fiziologic, folosind o seringă de volum mare, de 3 ml, de pildă. Introducerea lichidului în fiola de vaccin conduce, bineînțeles, la creșterea presiunii din flaconul respectiv. Și, pentru a compensa acest lucru, procedura prevede ca, utilizând aceeași seringă de volum mare, să se extragă din fiolă 1,8 ml de aer. Este extras doar aerul în exces. După egalizarea presiunii și extragere seringii, flaconul necesită a fi, printr-o tehnică blândă, agitat de 10 ori pentru a se omogeniza soluția, iar apoi se extrage, pe rând cu seringa de volum mic, de maximum 1 ml, care reprezintă, de fapt seringa de administrare, câte o doză de 0,3 ml.

 » sursa: www.republica.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.