Monseniorul Vladimir Ghika, evocat de senatorul Sorin Lavric în Parlamentul României

2 min read
Monseniorul Vladimir Ghika, evocat de senatorul Sorin Lavric în Parlamentul României

Senatorul Sorin Lavric (AUR) a evocat o nouă figură importantă a rezistenței creștine și anti-comuniste din România secolului trecut: Monseniorul Vladimir Ghika.
Iată declarația politică a lui Sorin Lavric:
„Stimați colegi,
Imaginea cu care Vladimir Ghika s-a întipărit în mintea românilor e cea a unui nebun întru Hristos: cu părul alb, lung și răvăşit, cu barba deasă şi cu degetul arătător îndemnînd la dreptate, chipul lui are ceva din lumina aspră a marilor duhovnici. Automat gîndul te duce la Ilie Cleopa, Iustin Pârvu sau Arsenie Papacioc.
Botezat în credința ortodoxă, Vladimir Ghika a făcut profesiunea de credinţă catolică la13 aprilie 1902, în Biserica „Sfânta Sabina” din Roma, dar a păstrat toată viața o profundă devoțiune faţă de valorile ortodoxe. Celor care îl întrebau despre motivul convertirii, le răspundea că devenise catolic pentru „a fi un mai bun ortodox”. Vorba aceasta nu trebuie interpretată drept un act de apostazie, ci drept o adîncire mistică în urma căreia, în ființa Monseniorului, cele două biserici apostolicești ajunseseră să se contopească. Slujirea lui preoțească a cuprins două etape: la Paris, între 1923 și 1939, unde dormea într-o baracă din lemn pe care o preschimbase în capelă de rugăciune, și la București, între 1939 și 1954, unde s-a întors din străinătate pentru a pătimi alături de români. A fost arestat în plină zi, pe Bulevardul Aviatorilor, la 18 noiembrie 1952, iar în cursul procesului-farsă la care a fost supus, s-a apărat singur, grație formației juridice pe care o avea.
În închisoare le mărturisea camarazilor de celulă că „nimic nu este mai presus decât onoarea de a fi închis pentru Iisus Hristos”. A murit la infirmeria închisorii Jilava pe 16 mai1954.Os domnesc, român autentic și totodată catolic misionar, Monseniorul a fost beatificat în2002.Sunt onorat ca, sub cupola Senatului României, să pronunț numele lui Vladimir Ghika”.

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.