PROBLEME. Clotilde Armand: PNL construiește ilegal o clădire în curte. Tun imobiliar de milioane de euro blocat de USR. Autorizația va fi anulată

Clotilde Armand dinamitează tunul imobiliar în valoare de milioane de euro din curtea Partidului Național Liberal. Această acțiune inițiată de USR PLUS deschide un nou front în războiul cu PNL deși astăzi s-a făcut pace de fațadă și pentru mulțumirea șefului de la Cotroceni.

,,Oprim betonarea din Aleea Modrogan. În luna ianuarie am început demersurile de verificare a documentației elaborate de funcționarii din Primăria Sectorului 1 pentru șantierul din Aleea Modrogan 1A. Pentru mine este ireal cum nimeni nu a văzut că s-au tăiat zeci de copaci și cum a răsărit un șantier în curtea sediului central PNL, într-o zonă mega protejată de lege.

Eu am văzut și voi acționa. Vă prezint în acest videoclip cum arată stadiul lucrărilor astăzi în parcelarea istorică Filipescu. Scurt istoric: – Aleea Modrogan 1: Vila Filipescu-Brâncoveanu, monument istoric cu grad maxim de protecție, conservarea este obligatorie;- Noiembrie 2014: RA-APPS vinde la licitație publică serele domeniului, 4.200 mp, cu 4,4 milioane de euro;- Decembrie 2019: CGMB aprobă construcția de “locuințe colective”, deși parcela făcea parte dintr-un “spațiu verde amenajat”;- În locul serelor vor fi construite trei blocuri cu patru etaje. Cele 100 de apartamente de lux vor fi vândute cu prețuri între 840.000 euro – 2.900.000 euro. Concluzii: Am înaintat către Prefectura București și Inspectoratul de Stat în Construcții solicitarea de verificare a legalității PUZ-ului în vederea suspendării lucrărilor. Este o tragedie să privim neputincioși cum dispare sub ochii noștri o zonă protejată de lege pentru niște interese imobiliare.”, notează Clotilde Armand

Mihai Munteanu de la Plus a făcut o analiză a faptelor și ilegalităților comise de către grupurile de interese liberale în elaborarea acestui tun imobiliar din centrul Capitalei.

Este greu să fii dezvoltator imobiliar în București.Încerci să faci orașul mai frumos, să îl salvezi de la desuetudine însă legislația prost făcută, administrația incompetentă și apărătorii fanatici ai mediului ți se împotrivesc.Este greu să fii dezvoltator imobiliar în București.Uneori însă stelele se aliniază cum trebuie și se întâmplă să ai noroc.Aceasta este poveste unui proiect de „dezvoltare imobiliară” pentru care stelele s-au aliniat cum trebuie.ONE PROJECT, ONE VISION – One Modroganhttps://tinyurl.com/y4lvlojwTerenul este ocupat acum de serele din ansamblul monumentului istoric Vila Filipescu-Brâncoveanu și era până ân 2014 proprietatea statului.

STEAUA 1 – Certificatul de Urbanism NU MENȚIONEAZĂ că parcela este reglementată de PUZ – „Definirea regimului tehnic al construcțiilor supuse autorizării în zonele protejate și în zonele de protecție ale monumentelor istorice în scopul protejării patrimoniului arhitectural și urbanistic al Municipiului București ‐ etapa 1/ 2005”. https://tinyurl.com/y676nbfkPe 03.05.2018 ONE MODROGAN cere și obține din partea PMB un Certificat de Urbanism „în vederea inițierii elaborării PUZ pentru construire IMOBIL DE LOCUIT cu regim de înălțime S+P+3E+4Er.” pentru terenul din Modrogan 1A. În Certificatul de Urbanism este menționat doar faptul că terenul este reglementat de PUG – zona L2b (zonă locuințe P+2) și de PZP 48 – Parcelarea Filipescu.

Este o scăpare ciudată dar norocoasă pentru ONE MODROGAN întrucât în PUZ-ul ignorat de administrație, parcela este trecută în zona SPAȚIU VERDE AMENAJAT – spații plantate cu grad mare de protecție ‐ conservare obligatorie”.

STEAUA 2 – Autorul PUZ-ului, domnul arhitect Dan Șerban este membru în Comisia tehnică de Urbanism și Amenajare a Teritoriului, comisie unde pe 30.05.2018 se discută acest proiect. https://tinyurl.com/yym92dhoÎn timpul ședinței mai toți membrii sugerează ca noul proiect trebuie să păstreze caracterul zonei, să se construiască în spiritul parcelarului, să se îndrepte către o formulă semi-colectivă

Domnul arhitect Dan Șerban, autorul PUZ-ului, propune chiar o arhitectură cu elemente de tip vilă.

STEAUA 3 – Pe 16.07.2018 este emis Avizul de oportunitate întocmit de Directoarea Direcției de Urbanism. https://tinyurl.com/y3p7oo5wEste neobișnuit ca Directorul Executiv al Direcției de Urbanism să întocmească un Aviz (e de obicei întocmit de experții Direcției de Urbanism) și gurile rele spun că asta se datorează faptului că nimeni altcineva nu a vrut să îl întocmească dar este posibil ca totul să fi fost datorat grabei. Nu de alta dar se vede clar cum nici nu au apucat să bată la calculator numele doamnei Diana Olteanu și biata de ea a trebuit să îl scrie de mână

În aviz este menționat că „Intervenția va conserva, pe cât posibil, caracterul actual al vegetației (esențe, densitate, înălțime)”

STEAUA 4 – Pe 20.11.2018 este emis Avizul Preliminar iar proiectul se transformă din „IMOBIL de locuit” în „LOCUINȚE COLECTIVE”

STEAUA 5 – Pe 20.11.2018 este emis Avizul Preliminar – FAVORABIL deși în aviz este menționat că parcela face parte dintr-un „SPAȚIU VERDE AMENAJAT” și că „Intervenția va conserva pe cât posibil caracterul actual al vegetației (esențe, densitate, înălțime)”

Din planșa vizată spre neschimbare de către arhitectul șef se vede clar cum este conservat caracterul actual al vegetației. (poza 1)

STEAUA 6 – Pe 01.07.2019 este emis un nou Certificat de Urbanism pentru „IMOBIL de locuit S+P+3E+4Er”

NU ESTE MENȚIONAT că parcela face parte dintr-un „SPAȚIU VERDE AMENAJAT” iar sintagma „Intervenția va conserva pe cât posibil caracterul actual al vegetației (esențe, densitate, înălțime)” este pierdută pe drum.

STEAUA 7 – Pe 03.07.2019 este emis Avizul favorabil al Direcției pentru Cultură a Municipiului București pentru „LOCUINȚE COLECTIVE”

STEAUA 8 – Pe 09.07.2019 este emis Avizul Direcției de Mediu a PMB – FAVORABIL deși în aviz este menționat că parcela face parte dintr-un SPAȚIU VERDE AMENAJAT.

STEAUA 9 – Pe 29.08.2019 este emis Avizul Arhitectului Șef – FAVORABIL deși în aviz este menționat că parcela face parte dintr-un SPAȚIU VERDE AMENAJAT.

STEAUA 10 – Pe 18.12.2019 CGMB a aprobat prin hotărâre PUZ-ul Aleea Modrogan 1A. (poza 2)Să nu credeți însă că este așa de ușor.S-au mai văzut alinieri de 10 stele ca să poți obține un PUZ prin care betonezi un spațiu verde amenajat.Aici însă vorbim de un PUZ prin care betonezi un spațiu verde amenajat (sere), parte a unui monument istoric, cu grad mare de protecție.Aici este nevoie de un nivel suplimentar de aliniere de stele.

 » sursa: www.60m.ro