Premieră medicală! Prima operație pe creier reușită la un bebeluș aflat încă în pântecul mamei

2 min read
Premieră medicală! Prima operație pe creier reușită la un bebeluș aflat încă în pântecul mamei

Derek și Kenyatta Coleman sunt căsătoriți de 7 ani și locuiesc în Statele Unite. Când au aflat că așteaptă al doilea copil, cei doi au fost în al 9-lea cer, însă fericirea le-a fost umbrită în ultimul trimestru de sarcină. 
Până când Kenyatta s-a dus la ecografia de 30 de săptămâni, totul părea să meargă bine. Atunci însă, medicul i-a dat veștile proaste. 
„Mi-a spus că inima sa este mărită și că a găsit mai multe defecte în anumite porțiuni din creierul său”, povestește mama fetiței, potrivit nypost.com.

Micuța a fost diagnosticată cu malformația genetică denumită fistula piala de tip paragalenic.. Aceasta reprezintă o afecțiune genetică rară și apare atunci când arterele din creier se conectează cu venele, în loc de capilare, lucru care crește tensiunea arterială. Mai departe, tensiunea arterială ridicată poate duce la o serie de complicații grave, precum:

Insuficiență cardiacă;Hipertensiune pulmonară;
Leziuni cerebrale – pierderea țesutului cerebral;
Hidrocefalie (cap mărit).

Studiile arată că o treime dintre cei care sunt diagnosticați cu această afecțiune mor în primele 4 săptămâni de la naștere, iar la polul opus, o altă treime poate duce o viață normală, fără complicații ale sănătății.
În urma acestor informații, părinții s-au hotărât să încerce procedura, chiar dacă exista un anumit grad de risc. Două echipe medicale – una de la Spitalul din Boston și cealaltă de la Spitalul General din Massachusetts s-au ocupat de procedura operației. 
S-a tăiat abdomenul mamei, apoi craniul copilului și în cele din urmă, creierul. Au folosit o ecografie pentru a localiza artera bebelușului. Operația a avut loc la 34 de săptămâni și 2 zile și s-a finalizat cu succes. 

2 zile mai târziu de la finalizarea operației, Denver Coleman s-a născut fără defecte congenitale, cântărind 2 kg.

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.