Prețul cărnii de porc înainte de Crăciun: 5,2 lei/kg la poarta fermei, 14 lei/kg la micii crescători

3 min read
Prețul cărnii de porc înainte de Crăciun: 5,2 lei/kg la poarta fermei, 14 lei/kg la micii crescători

Angelica Lefter – 22 decembrie 2020 12:15

Prețul cărnii la poarta fermei, mai mic în acest an cu 30% față de finalul anului trecut. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, a anunțat că la acest moment, crescătorii români vând în pierdere la acest nivel de preț.Carnea de porc în viu se vinde la poarta fermei cu 5,2 lei/ kilogram, sub preţul de cost al producătorului român, în timp ce preţul în micile gospodării ajunge şi la 14 lei pe kilogram, mai mult decât dublu.”Se observă că piaţa românească este una paralelă, avem o piaţă oficială, cea a fermelor comerciale înregistrate sanitar – veterinar şi avem piaţa porcilor din gospodăriile populaţiei. Dintotdeauna a existat o diferenţă majoră de preţ între cele două pieţe. Noi efectiv ne zbatem la limita profitabilităţii, având în vedere că vindem porcii în viu la poarta fermei cu 5,2 lei/kg. Preţul este cu 30% mai mic decât anul trecut în aceeaşi perioadă şi cam tot cu 30% sub costul de producţie. În acest moment mergem în pierdere”, a declarat Ioan Ladoşi pentru agerpres.ro.Totodată, specialistul a arătat că piaţa micului gospodar este una extrem de activă şi total necontrolată. În acest caz, porcul în viu se vinde în aceste locuri la preţuri de 2-3 ori mai mari decât cele pe care le pot primi producătorii din industria cărnii de porc.”Spre deosebire de noi, piaţa aceasta paralelă a micului gospodar este una extrem de activă şi total necontrolată. În contextul actual, preţul la poarta micii gospodarii este undeva între 12 -14 lei pe kilogram în viu, mai mult decât dublu. Această chestiune este foarte uşor explicabilă pentru că micul gospodar intră direct în negociere cu consumatorul final. Eu pot să înţeleg şi creşterea preţurilor la gospodăriile populaţiei, având în vedere scumpirea cerealelor din acest an, dar trebuie să avem mare grija şi să cumpărăm porc sau carne de porc de acolo unde avem certitudinea că există o certificare sanitar-veterinară şi nu ne punem viaţa în pericol”, a mai declarat reprezentatul APCPR.Ioan Ladoși a mai subliniat că sectorul comercial livrează către piaţa locală, în mod normal, în jur de 80.000 – 90.000 de porci pe săptămână. Această cifră este posibil să crească şi chiar să se dubleze în această săptămână premergătoare sărbătorilor de Crăciun.”Este foarte greu să spunem exact cât livrăm acum pe piaţă, dar nu vedem un declin al cererii de carne de porc în România, poate marginal datorat închiderii HoReCa, dar şi în acest context românii tot consumă carne de porc, dar nu mai merg la restaurant ci o consuma acasă”, a mai spus Ladoşi.Președintele APCPR a explicat că producătorii români de carne de porc nu controlează sub nicio formă preţul cărnii din magazine, pentru că nu există un contact direct cu cumpărătorul final. Totodată a recunoscut că puterea de negociere a crescătorilor de suine români este limitată faţă de retailer.”Noi vindem porcii către abatoare şi procesare şi ele mai departe. Noi nu avem contact direct cu cumpărătorul final, cu clientul.

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.