PROFITURI și de 8 miliarde de lei – CRITICII.RO

2 min read
PROFITURI și de 8 miliarde de lei – CRITICII.RO

Profiturile înregistrate de băncile din România în anul 2021 sunt de peste 8 miliarde de lei.

România are doar 32 de băncile în timp ce în Germania sunt mai mult de 1.000 de bănci. La noi este monopol, ceea ce înseamnă că oferta este mică iar cererea este mare.

În acest an se estimează profituri și mai mari, de aproape 10 miliarde de lei.

Suma este una exagerat de mare în condițiile în care România este o țară săracă iar cetățenii și firmele au mari probleme de lichiditate.

Aceste profituri se realizează pe baza unor dobânzi foarte mari , uneori și de 15%, dobânzi practicate și de cămătari.

În general banii nu rămân aici, sunt transformați în euro și pleacă în țările de origine. România pare mai degrabă o colonie decât o țară suverană și independentă din Uniunea Europeană.

Pe de cealaltă parte și statul face mari probleme. PSD și PNL cer banii românilor și emit titluri de stat. Aceste titluri sunt cumpărate mai ales de către bănci iar dobânzile oferite sunt și ele foarte mari.

Datoria publică a României a explodat în ultimii 3 ani cu peste 200 de miliarde de lei. Ce s-a făcut din acești bani nimeni nu știe.

La acest moment există mari probleme de lichiditate. Statul român culege toți banii de pe piața financiară pentru a putea să își acopere deficitul bugetar . Pe scurt: partidele nu sunt eficiente și cheltuie mai mulți bani decât pot colecta din economia reală.

Atunci când statul român oferă dobânzi de peste 9% nimeni nu mai are interesul să te împrumute pe tine, cetățean sau antreprenor. Este mai ușor pentru bănci să cumpere titlurile de stat și să nu mai caute mulți clienți care lucrează cu sume mici.

Ori pensiile speciale și subvenția la partidele politice nu reprezintă economia reală ci doar o sursă de risipă a banului public.

 » sursa: www.CRITICII.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.