Radu Grădinaru (AUR): La nivel național, avem o reală problemă cu legislația stufoasă și birocrația scăpată de sub control

2 min read

Miniștrii coaliției PSD-PNL se laudă cu rezultatele lor, susținând că țara noastră ar avea o rată de absorbţie a fondurilor europene de 97% pe exercițiul 2014-2020. Cu toate acestea, periodic, coaliția de guvernare adoptă legi prin care se prelungește perioada pentru închiderea unui anumit program operațional. Așa s-a întâmplat săptămâna trecută, când PSD și PNL au inițiat o ordonanţă de urgenţă pentru a prelungi termenul pentru încheierea contractelor de finanţare din exercițiul 2014-2020.

Deputatul AUR Radu Grădinaru a luat cuvântul în cadrul plenului Camerei Deputaților și a criticat coaliția de guvernare, afirmând că, în acest caz, era necesară doar o hotărâre de Guvern, așa cum s-a procedat pentru închiderea programelor operaţionale aferente perioadei 2007-2013.

În contextul dat, deputatul a adus în discuție o problemă reală: la nivel național, există o legislație stufoasă și o birocrație scăpată de sub control, „in cauza incompetenţei unor funcţionari, dar şi demnitari, care, plasaţi în funcţii de execuţie şi conducere, cărora le lipseşte capacitatea de interpretare a unui anunţ simplu, reglementează absolut orice virgulă”.

Boloş iar dă o ordonanţă de urgenţă, într-o situaţie în care are nevoie cel mult de o hotărâre de Guvern

Radu Grădinaru a subliniat că modificarea termenelor de transmitere și modificarea pragurilor valorilor pentru tipurile de proiecte nefinalizate vor perturba serios procesul de închidere al acestor contracte și a avertizat că acest risc este valabil la fiecare ordonanță de urgenţă adoptate. Domnia sa a reiterat faptul că se putea urma modelul de la închiderea programelor operaţionale aferente perioadei 2007-2013, proces reglementat prin Hotărârea de Guvern nr. 678/2015.

„Domnule Ciolacu, interveniţi la timp, cât să nu ne facem de râs iar la Comisia Europeană, să blocăm aiurea procesul de închidere a programelor operaţionale, doar că nu ştie Boloş că se poate prin hotărâre de Guvern”, a punctat deputatul AUR.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.