Deputații AUR de Iași Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță și-au exprimat îngrijorarea privind introducerea supravegherii audio-video în școli. Ce a transmis Ministerul Educației

3 min read

Deputații AUR de Iași Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță au înaintat, în luna aprilie, o sesizare către Ministerul Educației pe tema introducerii monitorizării audio-video în cadrul unităților de învățământ, în care își exprimau îngrijorarea cu privire la confidențialitatea datelor cu caracter personal. Cei doi parlamentari susțineau că o astfel de măsură nu se poate implementa fără consultarea persoanelor implicate și că exprimarea acordului este absolut necesară.

Deputații de Iași se referă la propunerea ministrei Ligia Deca de a instala camere de supraveghere în școli, chiar și fără acordul părinților și profesorilor pentru a preveni abuzurile/ violența școlară. În acest context, Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță au atras atenția că exprimarea acordului este absolut necesară, iar odată cu solicitarea acordului, ar trebui să se realizeze și o informare corespunzătoare a părinților și a elevilor în ceea ce privește condițiile și contextul în care pot fi utilizate înregistrările obținute astfel, în vederea evitării eventualelor abuzuri.

În urma demersului făcut de cei doi deputați, Ministerul Educației a transmis un punct de vedere în care precizează că „interesul superior al elevului presupune şi adaptarea cadrului legat la realitățile sociale, astfel încât să se creeze un mediu educațional sigur şi sănătos”. Reprezentanții instituției au transmis că este necesar ca măsurile de prevenția a oricăror forme de violență să fie întărire, mai ales că de multe ori victimele nu reclamă aceste cazuri.

În ceea ce privește implementarea acestei inițiative, Ministerului Educației, a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 şi a Legii învățământului superior nr. 199/2023, ce are ca scop, printre altele, instalarea unui sistem de supraveghere audio-video în vederea asigurării pazei şi protecţiei persoanelor, bunurilor şi valorilor, precum şi în scopul prevenirii actelor de violenţă fizică şi/sau psihică care pot apărea în spaţiul şcolar.

În data de 5 aprilie a avut loc procesul de consulare publică (în sistem videoconferinţă), unde persoanele interesate și instituțiile publice au transmis observații. De asemenea, au fost purtate discuţii cu Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, astfel încât proiectul final al ordonanţei de urgenţă, supus procedurii de avizare interministerială, să reprezinte un proiect care să îndeplinească toate garanțiile pentru protejarea drepturilor persoanelor vizate.

În ceea ce privește confidențialitatea datelor cu caracter personal, Ministerul Educației a tranmis următoarele:

„este recunoscut faptul că, pentru cea mai mare parte a operațiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal, consimțământul nu reprezintă un instrument viabil ca temei de prelucrare, în contextul derulării raporturilor de muncă (exemplu, având în vedere relaţia de subordonare angajator-angajat). În corelare cu acest aspect, este deopotrivă cunoscut că lipsa obţinerii consimțământului prealabil al persoanelor vizate pentru prelucrarea datelor cu caracter personal nu va antrena în mod automat o încălcare a dispozițiilor articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Ministerul Educaţiei, din perspectiva conținutului care vizează protejarea valorii sociale care priveşte siguranţa elevilor, trebuie să se asigure că, din punct de vedere tehnic, proiectul de ordonanţă de urgenţă va îndeplini toate garanţiile necesare pentru protejarea datelor cu caracter personal”.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.