La solicitarea senatorului Dorinel Cosma (AUR), Ministerul Dezvoltării oferă detalii privind recepția lucrărilor de construcție a spitalului de îngrijiri paliative Botoșani

3 min read

În luna martie, senatorul AUR Dorinel Cosma a solicitat Ministerului Dezvoltării informații privind data la care se va face, într-un final, recepția spitalului de îngrijiri paliative Botoșani, care fusese programată inițial pentru luna februarie 2023. Cosma a precizat că, deși lucrările de construcție s-au încheiat acum 4 ani, unitatea medicală este încă închisă.

În solicitarea adresată Ministerului Dezvoltării, Dorinel Cosma a amintit că fostul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila, anunțase într-o vizită la Botoșani că recepția lucrărilor va fi făcută de Compania Națională de Investiții în luna februarie 2023. Ulterior termenul a fost amânat pentru luna aprilie 2023, însă nici acesta nu a fost respectat. „Iată-ne în luna martie 2024 și nimeni nu spune când va fi dat în folosință acest spital atât de așteptat de către comunitatea botoșăneană”.

În urma acestei sesizări, Ministerul Dezvoltării a explicat care au fost cauzele întârzierii, precum și care este stadiul actual. Astfel, potrivit sursei menționate, recepția lucrărilor a fost suspendată deoarece au fost identificate o serie de probleme ce trebuiau remediate:

„înlocuire geam simplu cu geam armat uşi de pe casa scării, montarea de dispozitive automate pentru închiderea ușilor, punerea în functiune a lifturilor şi a instalațiilor de incendiu aferente, demontarea ușilor şi ferestrelor din aluminiu, reparații de tencuieli interioare în jurul tocurilor și pervazurilor la uşi şi ferestre, reparare pardoseli din covor PVC, diverse lucrări la instalațiile electrice, verificarea prizelor de pământ pentru lucrări de instalații electrice, verificarea instalațiilor de stingere a incendiilor cu hidranți şi instalația de detectare semantizare incendiu, verificarea instalațiilor de gaze medicale şi punerea în funcțiune de către o persoană autorizată, efectuarea de probe ale instalațiilor şi punerea in funcțiune a acestora etc.”.

Întrucât societatea care a executat lucrările se află în faliment, C.N.I. S.A. a purtat discuții cu lichidatorul judiciar în urma cărora s-a stabilit prezentarea de către antreprenor a unui deviz al lucrărilor necesare a fi efectuate și a fost demarată o nouă procedură de achiziție publică. Ministerul a precizat că la data de 29.03.2023 a fost semnat contractul cu societatea declarată câștigătoare, fiind emis ordinul de începere a lucrărilor în luna mai. Pe lângă acestea, ISU a făcut o serie de recomandări privind siguranța clădirii de care trebuie să se țină cont.

„În prezent lucrările sunt finalizate în proporție de 95%, la acest moment fiind necesare efectuarea testelor la instalația de climatizare și instalația de gaze medicale.

De asemenea, precizăm că, în urma întâlnirii avute în acest an cu reprezentanții ISU, s-a solicitat de către aceștia asigurarea pe cele două fațade ale clădirii a unei perdele de apă, Compania Națională de Investiții urmând a demara procedurile necesare în vederea îndeplinirii acestei cerințe.

Ulterior acestei etape, Compania Națională de Investiții va convoca comisia pentru recepția la terminarea lucrărilor, iar după încheierea procesului verbal de recepție, conform dispozițiilor legale, obiectivul de investiție va fi predat autorităților locale”, se arată în răspuns transmis de minister.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.