Fermierii din zona Dornelor nu au cui să vândă laptele. Dorel Acatrinei (AUR): cere autorităților să verifice dacă produsele LaDorna sunt făcute cu lapte din Covasna
2 min readDeputatul AUR Dorel Acatrinei atrage atenția asupra unei probleme grave: România a ajuns să importe 16.000 tone de unt și 110.000 de tone de brânzeturi, deși la noi în țară sunt prezenți mai mulți producători străini precum Lactalis, Danone, FrieslandCampina, Hochland sau Olympus. Deficitul comercial al României la produsele lactate este o chestiune bine-cunoscută de către politicieni, dar nimeni nu a găsit soluții. Între timp vina este pasată de la producători la procesatori și, mai departe, la marile lanțuri de magazine.
În acest context, Acatrinei atrage atenția asupra a ceea ce se întâmplă în județul Suceava, unde fermierii din zona Dornelor se plâng că nu au cui să vândă laptele, după ce Lactalis a închis acum 4 ani fabricile de la Floreni și Vatra Dornei. În urma acestei decizii, lactatele LaDorna sunt produse în celelalte fabrici românești ale grupului (jud. Alba și Covasna).
Deputatul precizează că, la acea dată, Lactatis a anunțat va mai cumpăra laptele de la localnicii din Zona Dornelor, lucru care astăzi nu se mai întâmplă. În august 2023, Lactatis mai prelua lapte din județul Suceava în proporție de 8,70%, iar în județ mai există un număr de 30 de prim-cumpărători, subliniază Acatrinei. Așadar, Lactalis vinde lactate LaDorna ce sunt produse cu lapte din alte zone, existând suspiciuni cu privire la practici înșelătoare.
Acest aspect l-a făcut pe deputat să solicită premierului Ciolacu, în septembrie 2023, să trimită corpul de control al Primului Ministru pentru a vedea dacă în acest caz este vorba de o practică înșelătoare. La mai bine de jumătate de an de la această solicitare, Dorel Acatrinei solicită premierului în funcție să comunice rezultatele investigației și/sau să sesizați Consiliul Concurenței.
De asemenea, deputatul solicită răspuns la întrebarea: ce soluții aveți pentru fermierii din zona Dornelor, care nu au cui să vândă laptele din zonă, pentru că a venit „eficientizarea” peste ei, iar statul român i-a abandonat?