Sorin Mateescu (AUR): implementarea și menținerea perdelelor forestiere sunt insuficient promovate și susținute la nivel național

3 min read

Sorin Mateescu, senator AUR de Constanța, consideră că perdelele forestiere sunt deosebit de importante pentru comunitățile locale și pentru mediul înconjurător. Tocmai de aceea, autoritățile ar trebui să dea dovadă de mult mai multă implicare și să realizeze astfel de perdele îndeosebi în zona Dobrogei. Mateescu l-a interpelat pe ministrul Mediului, Mircea Fechet, pe această temă și a cerut informații privind situația actuală a perdelelor forestiere la nivel național, cu accent pe zona Dobrogei.

Domnia sa a punctat că implementarea și menținerea perdelelor forestiere sunt insuficient promovate și susținute la nivel național, ceea ce poate duce la riscuri crescute pentru comunitățile afectate. De asemenea, senatorul a subliniat că „protejarea și promovarea perdelelor forestiere reprezintă o prioritate pentru mediul nostru înconjurător și pentru bunăstarea comunităților locale, iar implicarea Ministerului Mediului în acest sens este crucială”.

Perdelele forestiere servesc ca bariere naturale împotriva factorilor climatici dăunători, precum și pentru protejarea solului și a diverselor obiective economice și sociale

În urma solicitării înaintate de către senatorul Sorin Mateescu, Ministerul Mediului a transmis faptul că, potrivit OUG nr. 36/2022, se vor realiza perdele forestiere de protecţie pe o suprafaţă de 5.502,96 ha, în vederea protejării a 1.834,32 km căi de comunicație.

Astfel, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva are în curs de realizare, 42 de obiective de investiţii pentru înființarea a 830,70 ha de perdele forestiere de protecţie a căilor de comunicaţie (drumuri naționale şi autostrăzi). Potrivit sursei citate, stadiul actual este următorul:

  • Din suprafaţa de 830,70 ha aferentă obiectivelor de investiţii, pentru realizarea a 324,73 ha de perdele forestiere de protecţie a autostrăzilor A1 şi A2 precum şi a drumurilor naționale 2B, 3 şi 21, au fost publicate 13 Hotărâri ale Guvernului României pentru aprobarea amplasamentului şi declanșarea procedurilor de expropriere.
  • Din suprafaţa totală de 830,7 ha, în perioada 01.01.2014 31.12.2023, în vederea realizării de perdele forestiere de protecţie a autostrăzilor Al şi A2, precum şi a drumurilor naționale 2B, 3 şi 21, au fost publicate 13 Hotărâri de Guvern pentru aprobarea amplasamentutui şi declanşarea procedurilor de expropriere pentru realizarea a 324,43 ha, respectiv o Hotărâre de Guvern de transfer a dreptului de administrare a 32,69 ha de teren agricol.
  • Pentru acest an, în listele de investiţii ale Gărzilor forestiere se află 57 de obiective de investiţii reprezentate de perdele forestiere de protecţie a autostrăzilor şi drumurilor naţionale totalizând suprafața de 2547 ha.

Ministerul a precizat că pentru județul Tulcea sunt prevăzute a se proiecta perdele forestiere de protecție a drumurilor naționale DN22-47 ha şi DN22F-16 ha. De asemenea, ROMSILVA a înființat perdele forestiere de protecție a autostrăzii A2, precum şi a drumurilor naționale 3 şi 21, pe teritoriul administrativ al județelor Călărași, Ialomița şi Constanța pe suprafață totală de 299 ha, au mai transmis reprezentanții Ministerului Mediului,

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.