Raisa Enachi (AUR): Stoparea producției Institutului „Cantacuzino”, un act de trădare națională

2 min read

Stoparea producției Institutului „Cantacuzino” este un act de trădare națională, afirmă deputata AUR Raisa Enachi, care subliniază că autoritățile trebuie să depună toate eforturile pentru a sprijini piața de vaccinuri și medicamente produse la noi în țară.

În urmă cu câțiva ani Institutul Cantacuzino, care deține marca POLIDIN, se situa la un nivel similar cu Institutul Pasteur din Franța și Institutul Gamaleya din Rusia (dintre cele trei instituții înființate pentru cercetare, doar două produc în prezent vaccinuri). Stoparea producției Institutului „Cantacuzino” în anul 2016 a fost un act de trădare națională, un sabotaj la nivelul producției strategice a României.

Piața medicamentelor și a altor articole, dezvoltate inițial de către Institut, valorează acum aproximativ 1 miliard de lei și va continua să crească. Închiderea Institutului a condus la pierderea a zeci de profesioniști bine pregătiți, care au diagnosticat, vaccinat și vindecat milioane de români cu ajutorul produselor biologice, serurilor, vaccinurilor și medicamentelor producție proprie. De aceea, consider că oprirea producției Institutul Cantacuzino este o încălcare a suveranității naționale și economice, deoarece a facilitat înlocuirea medicamentelor românești cu cele din import.

În tot acest interval de timp, guvernanții, indiferent de culoarea politică, au fost în vizite de lucru, au dat declarații politice, dar concret, nu au oferit nici un ajutor fabricilor de medicamente din țară, fie din cauza incompetenței și iresponsabilității, fie pentru că anumiți decidenți se află ascunși pe statul de plată al corporațiilor multinaționale. Întreaga Uniune Europeană s-a mobilizat pentru a crește capacitățile de vaccinare în ultimii doi ani și, așa am descoperit că România era singura țară care nu avea o unitate capabilă să producă vaccinuri.

Subfinanțarea, deciziile politice contradictorii, lipsa cercetătorilor și a unui proiect cu viziune au pus pe butuci Institutul Cantacuzino.

Este imperios necesar să găsim o soluție pentru a satisface cerințele de vaccinuri ale României! În contextul internațional actual, existența unui astfel de Institut, susținut de stat, este esențială.  Să nu uităm, în spatele numelui Institutului Cantacuzino  se găseşte o echipă de medici, biologi, chimişti. Cercetarea românească are nevoie de noi si noi avem mai departe nevoie de ea. Uniţi- doar așa putem reuşi. Şi mereu am reuşit astfel!

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.