Referendum TVR: Confruntare între oponenții și promotorii obligativității certificatului de vaccinare. Cititorii Hotnews au votat: 83% împotriva certificatului de vaccinare

Luni 11 octombrie, la Televiziunea Română a avut loc prima ediție a emisiunii „Referendum”. Subiectul dezbătut a fost obligativitatea certificatului de vaccinare (verde).
De partea obligativității au fost dr. Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Bals, dr. Beatrice Mahler, manager Institutul „Marius Nasta” și Vlad Mixich, specialist în politici de sănătate, iar de cealaltă au fost Cătălin Raiu, expert OSCE pe libertate religioasa, dr. Anca Nițulescu, Asociația Medici pentru consimțământ informat, și Pompiliu Diplan, activist civic.
Cu ocazia emisiunii, telespectatorii au putut vota asupra temei de dezbatere, într-un sondaj publicat pe siteul Hotnews.ro. La întrebarea „Sunteți de acord cu obligativitatea Certificatului verde COVID-19 pentru anumite categorii profesionale?”, 83% dintre respondenți au răspuns cu „Nu”, în timp ce doar 17% au fost de acord.
Iată principalele declarații ale protagoniștilor:
Dr. Anca Nițulescu: Mutațiile virale pot fi mai multe. Vaccinarea chiar dacă se va ajunge 100% nu este soluția pentru oprirea pandemiei.
Vedem reacțiile adverse severe, miocardita, pericardita. Acestea nu erau la început.
Dr. Beatrice Mahler: Studiile arată că la persoanele infectate cu tulpina Delta eficacitatea e mai scăzută, dar e suficient ca persoana să nu dezvolte forme severe. Avem posibilitatea ca pacienții să primească tratament antiviral gratuit, dar asta nu exclude la o persoană nevaccinată posibilitatea unei evoluții severe.
Cătălin Raiu, expert OSCE pe libertate religioasă: Consider util vaccinul, dar nu încerc să știu care sunt dedesubturile acestui medicament.
Nu există nicio rețetă democratică în care statul să impună chestiuni dincolo de dreptul de a alege a unei persoane.
Acolo unde statele întâmpină probleme e preferabil să convingi societatea, nu prin restrictii, ci prin politici publice.
Vlad Mixich, specialist în politici de sănătate: Lupta cu un virus e dificilă. Nu e un dușman care stă în față, ci unul care în urmă cu 70 de ani omora copii,

 » sursa: www.r3media.ro