Rețeta de Potica, cozonacul sloven – Food & Retail

2 min read
Rețeta de Potica, cozonacul sloven – Food & Retail

Potica este cozonacul sloven cu care vă puteți impresiona invitații la masa de sărbători sau la ocaziile speciale. Acest tip de cozonac poate înlocui tradiționalul cozonac cu nucă.
Pentru a prepara Potica, renumitul cozonac preparat după rețeta din Slovenia, veți avea nevoie cam de aceleași ingrediente ca cele pentru cozonacul obișnuit.
Ingrediente pentru aluatul de Potica:

500 g făină;
15 g drojdie proaspătă;
30 g zahăr plus 1 linguriță pentru preferment;
5 g sare fină;
160 ml lapte călduț;
2 gălbenușuri;
60 g unt topit.

Ingrediente pentru umplutura de Potica:

250 g nucă măcinată;
1 lingură zahăr;
70 g miere;
70 ml lapte;
1 ou;
1 linguriță scorțișoară pudră;
zahăr pudră pentru decor (opțional).

Cum se prepară Potica, celebrul cozonac sloven
Rețeta de Potica începe cu prepararea prefermentului. Se ia un castron mai mare în care pune două linguri de făină albă, o linguriță de zahăr, drojdia sfărmată și puțin lapte ușor încălzit. Toate ingredientele se amestecă, apoi se acoperă și se lasă la loc ferit de curent de aer timp de un sfert de oră.
Cu restul făinii, în alt bol, facem grosul aluatului, adăugând zahărul rămas și sarea. Amestecăm bine și adăugăm apoi prefermentul cu untul topit și cele două gălbenușuri. Totul se frământă pentru a obține un aluat care nu se lipește de mâini. Se lasă apoi la dospit, la cald, până crește să aibă un volum dublu.
Cât timp aluatul stă să crească, facem umplutura pentru Potica. Amestecăm nuca măcinată cu zahărul și scoțișoara pudră, adăugând laptele ușor încălzit și mierea caldă. După ce amestecul s-a răit, punem oul bătut și dăm deoparte.
După ce aluatul a dospit, se pune pe masa de lucru și se scoate aerul din el. Cum facem asta: îl întindem cu sucitorul până avem o formă dreptunghiulară de grosimea a 0,5 centimetri. Umplutura de pune apoi pentru aluat și se întinde uniform, după care se rulează.
Folosim o formă de cozonac pentru a coace Potica. Ungem tava cu unt și apoi așezăm Potica rulată, apoi se mai lasă 30 de minute să mai dospească.
Cuptorul îl preîncălzim la 200 de grade Celsius și punem tava. Ungem Potica cu ouă bătut și coacem la tenperatura de 180 de grade Celsius. În 40 de minute, cozonacul sloven este gata de scos din cuptor.

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.