Rodica Boancă (AUR), întrebare pentru ministrul Energiei: Aveți în vedere naționalizarea acțiunilor furnizorilor și distribuitorilor de energie electrică?

2 min read

Senatoarea AUR Rodica Boancă a adresat o solicitare ministrului Energiei, Virgil Popescu, cu scopul de a o obține răspuns la o întrebare pertinentă, în contextul în care Enel a scos la vânzare acţiuni la compania din România: aveți în vedere naționalizarea acțiunilor furnizorilor și distribuitorilor de energie electrică? Boancă reamintește că România a a importat în primele şase luni ale acestui an o cantitate de energie electrică de 3,845 miliarde kWh, cu peste 12%, mai mare faţă de cea din perioada similară a anului trecut.

În contextul războiului de agresiune al lui Putin și al Rusiei, piața energiei electrice la nivel mondial suferă modificări însemnate. Cu atât mai mult, are de suferit piața energiei electrice din România, care oricum era într-un oarecare haos, și odată cu ea, întreaga populație.

          Hidrocentrale neutilizate, baraje de acumulare nefinalizate, centrale electrice închise și vândute la fier vechi, în timp ce importurile de energie electrică au crescut. România a importat în primele şase luni ale acestui an o cantitate de energie electrică de 3,845 miliarde kWh, cu peste 12%, mai mare faţă de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. În perioada menţionată, producţia de energie electrică a fost de 28,448 miliarde kWh, în scădere cu 2,351 miliarde kWh comparativ cu primul semestru din 2021 (minus 5,6%), cea mai mare cantitate fiind produsă în termocentrale clasice (10,588 miliarde kWh).

          În acest context, se ridică întrebarea dacă este oportună naționalizarea acțiunilor furnizorilor și/sau distribuitorilor de energie electrică. Enel a scos la vânzare acţiuni la compania din România, la fel cum a făcut şi CEZ, operatorul ceh de energie. CEZ şi Enel deţin operaţiuni puternice de distribuţie de energie în România, iar achiziţia lor de către stat ar avea sens, având în vedere că s-ar conecta un producător de energie cu milioane de clienţi.

          În conformitate cu prerogativele dumneavoastră, vă solicit răspuns la următoarele întrebări:

  1. Găsiți oportună achiziția/naționalizarea activelor operatorilor/furnizorilor de energie electrică?
  2. Aveți în vedere demararea procedurii de achiziție/naționalizare a activelor operatorilor/furnizorilor de energie electrică?
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.