Românii care locuiesc în Spania vor avea dublă cetățenie. Limba română ar putea fi studiată în școli

2 min read
Românii care locuiesc în Spania vor avea dublă cetățenie. Limba română ar putea fi studiată în școli

În urma unei ședințe cu Guvernul României, Guvernul spaniol a făcut promisiune către toți cetățenii români care trăiesc în Spania: că vor avea cetățenie dublă. Asta nu e tot, limba română ar putea fi studiată în școli.

Momentan, românii stabiliți peste hotare trebuie să renunțe la cetățenia română, dacă doresc cetățenie spaniolă. Urmează ca acest lucru să se schimbe și în prezent se organizează un grup de lucru pentru ca românii stabiliți în Spania să primească dublă cetățenie. Până la acel moment, mai sunt de stabilit câțiva pași birocratici, necesari.
O altă promisiune a Guvernului Spaniei este că în școli, se va studia și limba română. În prezent, în Spania sunt aproximativ 1 milion de români, care vor avea șansa să-și studieze limba maternă în școli și care își vor putea păstra cultura și tradiția originară.
Potrivit Euronews, România şi Spania recunosc rolul educaţiei, învăţării unor limbi străine şi al formării profesionale ca fiind elementele cheie în cadrul relaţiilor lor bilaterale şi evidenţiază impulsionarea şi revizuirea cadrului legal privind specializările bilingve hispano-române din şcolile din România, precum şi consolidarea programelor de limbă, cultură şi civilizaţie română în şcolile din Spania.
Aceeași sursă menționează că România și Spania au creat o relație excepțională bazată pe încredere, cele două state fiind prietene și aliate în Europa.
Cele două țări colaborează strâns de la aderarea României la Uniunea Europeană, în anul 2007.
Nu în ultimul rând, cele două guverne au luat decizia privind semnarea unor memorandumuri de înţelegere şi cooperare în mai multe domenii: muncă, sănătate, externe, cultură, situaţii de urgenţă, agricultură. 
Cu siguranță deci, promisiunea Guvernului Spaniei va fi dusă la bun sfârșit. Și după câte se pare, vor urma și altele. Surse articol: https://www.euronews.ro/articole/romanii-stabiliti-in-spania-vor-putea-avea-cetatenie-dubla-iar-limba-romana-ar-pu?fbclid=IwAR2fyeWmyz9q-4y2-aAmtLWXW66rUk_hgY6lKYaelz3QkPCpqN4RAAxZe1I

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.