Să nu ajungem în cele din urmă, din cauza proastelor decizii luate de către guvern, să închidem tot. – CRITICII.RO

2 min read
Să  nu ajungem în cele din urmă, din cauza proastelor decizii luate de către guvern, să închidem tot. – CRITICII.RO

FIRMELE DIN INDUSTRIA ALIMENTARĂ SUNT GRAV AFECTATE DE LIBERALIZAREA PREȚURILOR LA ENERGIE

Am tot vorbit despre eșecul liberalizării pieței de energie. Plătim prețuri chiar și de zece ori mai mari, cele mai ridicate din Uniunea Europeană. În condițiile în care România dispune de active proprii de producere a energiei electrice. Circuitul care face ca preturile să fie exorbitante este următorul: energia electrică este produsă ieftin de către statul român , vândută apoi pe bursa de la Viena tot ieftin, apoi speculatorii de la Bursă vând energia către români la prețuri și de 10 ori mai mari.

Industria alimentară este printre cele mai afectate. Aceasta asigură peste 200.000 de locuri de muncă, iar valoarea acesteia depășește 10 miliarde de euro. După scumpirile la gaz și energie electrică, costurile au crescut exponențial în această industrie. La toate acestea se adaugă și impunerea unor prețuri din partea marilor lanțuri de magazine, care conduc aceste companii spre faliment. Guvernul a oferita o anumită sumă ca subvenție, însă insuficienta și la un preț dublu față de perioada anterioară.

Revenirea la piața reglementată este soluția. Marcel Ciolacu a început să vorbească și el despre acest lucru. De fapt, nu vrea prețuri mici la energie, doar spune asta. PSD și PNL sunt cele două partide politice care au ales varianta garantării profiturilor companiilor din energie de la bugetul de stat. Datorită acestui lucru nu au mai rămas bani pentru investiții.

 » sursa: www.CRITICII.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.