Șeful ANPC anunță că va scoate de la raft toate produsele care nu au etichetă și în română

3 min read
Șeful ANPC anunță că va scoate de la raft toate produsele care nu au etichetă și în română

Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului, Horia Constantinescu, și-a arătat public indignarea față de atitudinea comercianților străini raportată la țara noastră. Acesta declară că operatorii economici externi tratează cu superficialitate modul de etichetare a produselor destinate importului în România.
Horia Constantinescu, președintele ANPC, dorește să ia măsuri față de atitudinea comercianților străini în ceea ce privește produsele lor care ajung pe rafturile din România. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, Constantinescu atrage atenția că etichetarea produselor în limba română este făcută superficial sau lipsește cu desăvârșire, ceea ce arată o lipsă de respect față de consumatorul român. Reprezentantul ANPC promite schimbări majore în perioada ce urmează.
Horia Constantinescu condamnă atitudinea comercianților străini
Recent, șeful ANPC a tras public un semnal de alarmă legat de faptul că, pe produsele importate în țara noastră, nu este folosită româna ca limbă principală, așa cum se obișnuiește în țările mai dezvoltate din vest, cum ar fi Franța sau Germania. Acesta adaugă că, de cele mai multe ori, operatorii economici străini folosesc pe spatele produselor o etichetă mică, cu un scris abia vizibil, în limba română.
„De câțiva ani autoritatea noastră atrage atenția asupra faptului că, în România, în etichetarea produselor trebuie sa se folosească ca limbă principală româna, fără a exclude prezența altor limbi pe ambalaj. Au existat de-a lungul acestei perioade și operatori economici mari, ce-au înțeles să trateze cu respect consumatorul român și, pe fața ambalajului, să scrie în limba romana. Ajungi la raft în magazine și găsești un petic mic de hârtie lipit pe ambalaj, cu scris foarte mărunt, ce ar trebui să-ți dea informațiile despre produs. Unele dintre aceste etichete au scrisul atât de mic, încât nici cu telefonul în mână, mărind poza, nu reușești să citești”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC, pe pagina sa oficială de Facebook.
În opinia sa, consumatorii români trebuie să fie tratați la aceleași standarde ca ceilalți cetățeni europeni, unde informațiile legate de bunurile pe care le cumpără sunt accesibile și ușor de observat. În acest moment, lucrurile nu stau așa, iar reprezentanții ANPC doresc ca situația să se schimbe.
Șeful ANPC promite măsuri drastice față de operatorii economici străini
Horia Constantinescu adaugă că persoanele vârstnice din România sunt cel mai afectate de etichetarea necorespunzătoare și le sugerează producătorilor străini să își desfășoare activitățile economice în alte țări, dacă nu doresc să arate respect față de consumatorii români.
”Dacă luăm în calcul persoanele vârstnice, ne dăm seama cu ușurință că acestea nu pot afla informații așa cum și-ar dori. Nu pot sau nu vor să scrie pe ambalaje(operatorii economici străini), pe fața acestora, în limba română. Probabil nu suntem o piață interesantă pentru ei. Le recomand cu căldură să vândă în țările pe care aleg să le respecte”, a adăugat, pe Facebook, reprezentantul ANPC din România.
În final, Horia Constantinescu preconizează că unii operatori economici externi își vor retrage, temporar, produsele de pe rafturile românești, până când se vor adapta noilor cerințe stabilite pe piață.

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.