Senatorul Adrian Cătană (AUR) a adresat Ministerului Sănătății întrebări privind unificarea programelor de rezidențiat în endocrinologie și diabetologie

2 min read

Senatorul Adrian Cătană (AUR) a adresat Ministerului Sănătății întrebări privind unificarea programelor de rezidențiat în endocrinologie și diabetologie. Anterior, parlamentarul a sesizat atât Ministerului Educației, cât și celui al Sănătății, faptul că universitățile occidentale au decis să unifice aceste două ramuri într-un singur program de rezidențiat. Acest lucru le oferă studenților din vest posibilitatea de a se specializa în ambele ramuri ale medicinei, în timp ce, studenții români sunt nevoiți să urmeze două programe de rezidențiat, dacă vor să devină specialiști în endocrinologie și diabetologie.

La solicitarea parlamentarului, Ministerul Educației a transmis un punct de vedere, în care e precizat că universitățile au autonomie asupra modului în care se organizează și funcționează. Astfel, conform prevederilor art. 30 din Legea nr. 199/2023, organizarea programelor de studii este de competenta instituțiilor de învățământ superior, cu respectarea legislației In vigoare”. De asemenea, instituția a menționat că autoritatea publică centrală care poate oferi un răspuns punctual la întrebarea formulată este Ministerul Sănătății.

În contextul dat, senatorul Adrian Cătană a înaintat o întrebare parlamentară ministrului Alexandru Rafila, în care a subliniat că, în lipsa unei unificări a celor două program de studii, viitorii medici sunt puși într-o poziție dezavantajoasă pe piața muncii europene, de vreme ce rezidenții din alte țări nu sunt nevoiți să urmeze două programe de rezidențiat. Acesta a solicitat răspuns la următoarele întrebări:

  1. Considerați că endocrinologia și diabetologia trebuie să fie studiate în același program de rezidențiat?
  2. Veți propune în acest an universităților de medicină din țară să unifice în același program de rezidențiat specializările de endocrinologie și diabetologie?
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.