Senatorul Dorinel Cosma (AUR) solicită Ministerului Muncii informații privind impactul adoptării OUG 16/2022 la nivelul contractelor part-time

2 min read

Senatorul AUR Dorinel Cosma a înaintat o solicitare către ministrul Muncii, Marius Budăi, referitoare la situația actuală a contractelor de muncă cu cu jumătate de normă. În urma adoptării OUG 16/2022, toți angajații cu contractele cu normă parțială de muncă sunt obligați să de achite, începând cu veniturile lunii august, contribuții sociale obligatorii la nivelul salariului minim brut pe țară aferent unei norme întregi, și nu raportat la numărul de ore lucrate efectiv.

Conform OUG 16/2022, contribuțiile de asigurări sociale datorate de persoanele fizice care obțin venituri în baza unui contract cu timp parțial nu pot fi mai mici decât în cazul salariului minim brut pe țară. Astfel, o persoană care avea un contract de două sau patru ore pe zi va fi taxată ca una care are contract pentru opt ore pe zi.

         Supraimpozitarea contractelor cu jumătate de normă la nivelul contractelor normă întreagă (40 de ore pe săptămână), efectele au început să se simtă pe piața muncii.

În acest context, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde punctual la următoarea întrebare:

  1. Ce s-a întâmplat cu toate contractele part-time după adoptarea OUG 16/2022 privind modificarea Codului Fiscal. S-au transformat în contracte cu normă întreagă sau au ajuns cazuri de șomaj? Puteți detalia pe fiecare județ?
  2. Care era situația actualizată a numărului de contracte part-time înainte de adoptarea OUG 16/2022?
  3. Câte contracte de muncă part time mai există după adoptarea OUG/2022 privind modificarea Codului Fiscal? Dar la nivelul județului Botoșani?
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.