Serul antiviperin lipsește din spitale. Dan Tanasă solicită explicații

2 min read

Serul antiviperin lipsește din spitale, deși există semnale de alarmă privind apariția șerpilor veninoși în anumite zone – destinații de vacanță. Deputatul AUR Dan Tanasă solicită ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să rezolve această situație.

În România, administratorii parcurilor naturale au tras un prim semnal de alarmă referitor la apariția șerpilor veninoşi. A venit vara, a început vacanța copiilor, perioada  de concedii, iar acești șerpi veninoși au devenit un pericol. Vipera cu corn este cea mai periculoasă dintre speciile care trăiesc în România. Poate fi întâlnită mai ales în judeţele din vestul şi centrul ţării, dar şi în Dobrogea, respectiv în Constanţa şi Tulcea. Turiştii care merg în Valea Cernei-Domogled, Cheile Caraşului, Clisura Dunării sau Cheile Nerei au şanse mari să fie mușcați de șerpi. În Mehedinţi, a apărut primul caz din acest sezon estival, grav este faptul că este vorba despre un copil!

            Antidotul trebuie administrat în maximum cinci ore ca să nu se instaleze socul anafilactic, ce poate conduce la deces. Cu toate acestea, numai şapte doze de ser antiviperin sunt disponibile în spitale, dintre acestea patru vor expira luna viitoare. Spitalele din România se confruntă de ani de zile cu o problemă în ceea ce privește aprovizionarea cu ser antiviperin, când  veți acționa și ce măsuri concrete urmează să luați ca să  protejați populația, în mod special copiii ?            

Având în vedere faptul că presa a atenționat că județul Caraş-Severin este unul cu cele mai multe vipere, vă solicit, domnule ministru, să îmi răspundeți la următoarea întrebare: este adevărat că autoritățile locale nu dispun de suficiente doze de ser antiviperin? De ce nu rezolvați această situație? Solicit răspuns în scris.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.