Silviu-Titus Păunescu (AUR), cere explicații din partea ministrului Economiei: Deși veniturile românilor nu au crescut, ratele s-au dublat. Ce măsuri veți lua?

2 min read

Deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu a înaintat mai multe solicitări către ministrul Economiei, Florin Spătaru, cu privire la o serie de probleme actuale: creșterea ratelor la creditele imobiliare, scumpirea carburanților și situația economică a României.

Astfel, Păunescu a adresat următoarele solicitări cu tema:

  1. Ratele românilor la bănci:

Dacă în urmă cu un an, un român scotea din buzunar 450 de lei pentru un credit de 100 de mii de lei pe 30 de ani, spre exemplu, anul acesta costul s-a ridicat la aproximativ 900 de lei. Analiștii spun că din ianuarie, anul viitor, ratele vor crește cu până la 60%.

În foarte multe cazuri, ratele au ajuns să fie mai mari decât salariul minim pe economie!

Vă rog să îmi precizați, stimate domnule ministru, ce măsuri veți lua pentru a preîntâmpina dezastrul economic și social ce se prefigurează încă de la începutul anului 2023?

  1. Economia mondială se apropie de recesiune, ce face România?

Conform Agenției Reuters, economia mondială se apropie de o recesiune, în condițiile în care s-au redus, din nou, previziunile de creștere pentru principalele economii, în timp ce băncile centrale continuă să majoreze ratele dobânzilor pentru a reduce inflația, care se menține la un nivel ridicat.

Creșterea globală ar urma să încetinească la 2,3% în 2023, de la 2,9% cât se așteaptă în acest an, urmată de o revenire la 3,0% în 2024, potrivit ultimelor estimări.

Prin urmare, stimate domnule ministru, vă rog să îmi precizați ce măsuri veți lua pentru a proteja atât economia României, cât și cei aproximativ 1,6 milioane de oameni care trăiesc din salariul minim pe economie, de 1.500 de lei?

Pragul de 7 lei pentru litrul de benzină standard a fost atins sau chiar depășit și la unele dintre stațiile Petrom din Capitală, după scumpirea de 4 bani, aplicată marți 25 octombrie – de menționat că aceasta a avut loc în timpul zilei, ci nu la miezul nopții cum se întâmplă în mod uzual.

  1. Seria scumpirii carburanților a început vineri 7 octombrie, după mai multe săptămâni de ieftiniri

Vă reamintesc, domnule ministru, că la 1 octombrie a intrat în vigoare măsura privind reducerea preţului carburanţilor cu 50 de bani pe litru, valabilă până la 31 decembrie 2022. Însă, din păcate, majorările din ultima vreme au anulat efectul compensării în cazul motorinei, lucru care s-ar putea întâmpla zilele următoare și cu benzina.

Vă rog să îmi precizați, stimate domnule ministru, ce măsuri veți adopta pentru ca prețurile combustibililor să nu crească, afectând, astfel, și mai mult viața de zi cu zi a românilor?

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.