Dan Tanasă: România este cea mai vulnerabilă din Europa în ce privește securitatea hranei

3 min read

Deputatul AUR Dan Tanasă a adresat o solicitare ministrului Agriculturii, Petre Daea, prin care cere asigurări că România are suficiente rezerve de hrană, în contextul în care se preconizează o criză alimentară la nivel global.

         Pe fondul crizei alimentare care se preconizează la nivel mondial, cu impact asupra creșterii necontrolate a prețurilor, România ar trebui să-și constituie rezerve de stat la produse alimentare pentru cel puțin un an, nu doar pentru două luni, cum are acum, atrag atenția specialiștii. Țările occidentale au rezerve pentru doi ani, ceea ce le permite să intervină pe piață pentru a stopa tendințele speculative.

         România este cea mai vulnerabilă din Europa în ce privește securitatea hranei. Potrivit unei legi aberante încă în vigoare, rezervele de stat se pot constitui doar pentru două luni și jumătate, fapt care conduce la exacerbarea exporturilor de cereale, accentuând pericolul unei crize alimentare. În ultimii ani, recomandările care se fac de la UE pentru agricultura românească nu sunt în raport cu realitățile din România, spun specialiștii. Aceștia arată că nu putem să reducem consumul de îngrășăminte cu 20%, când avem deficit în fiecare an pe hectar de 46 kg de azot, 26 de kg de fosfor și 57 de potasiu.

         România a avut prevederi, timp de 20 de ani care împiedicau achiziția de hrană pentru rezerva de stat care să ajungă populației mai mult de 3 săptămâni. În acest context a fost adus în discuție acordul cu Banca Mondială din 1997 care, în plus, conținea prevederi pentru lichidarea societățile agricole din țară, România fiind obligată să elimine subvențiile la îngrășăminte, să reducă cu cel puțin 25% subvențiile la semințe, să lichideze sau să privatizeze Unisem și Semrom, 20 de societăți comerciale ale ANPA (Agenţia Naţională pentru Produsele Agricole), 44 de societăţi Comcereal, 1.500 societăţi de stat, 82 foste societăţi prestatoare de servicii agricole și cel puţin 100 foste ferme de stat. Mai mult, România a fost obligată de către Banca Mondială să privatizeze sau să lichideze toate fermele de creştere a porcinelor şi păsărilor aparţinând statului.

         În acest context, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care este situația actuală a rezervelor de stat privind cerealele depozitate în silozuri care aparțin Administrației Naționale a Rezervelor de Stat? Ce sume au fost alocate pentru extinderea și mărirea stocurilor, având în vedere războiul din Ucraina și criza mondială care se prefigurează în acest domeniu?
  2. Care este capacitatea din prezent a României privind Rezerva de Stat în domeniul hranei? Ce măsuri va lua Ministerul Agriculturii pentru a crește rezerva de stat la cel puțin un an?
  3. Care este punctul de vedere al Ministerului Agriculturii cu privire la condițiile impuse prin Acordul de Împrumut încheiat în anul 1997 cu Banca Mondială și ratificat prin Ordonanța nr. 13 din 7 august 1997? Ce măsuri a luat Ministerul Agriculturii pentru a îndrepta condițiile privind rezerva de stat și mărirea stocurilor în ultimii 20 de ani?
  4. Care este abordarea Ministerului Agriculturii cu privire la recomandările de reducere a consumului de îngrășăminte, având în vedere faptul că în Europa se folosesc în exces îngrășăminte, iar la noi e deficit. Cum abordează Ministerul dumneavoastră indicațiile privind reducerea și consumul de pesticide cu 50%, chiar dacă în Europa se consumă 2,2 kg la hectar, iar în România sunt folosite 0,6 kg.
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.