Silviu-Titus Păunescu (AUR), întrebare pentru ministrul Educației: de ce nu ați considerat necesară realizarea unui studiu de impact pentru Legile Educației?

2 min read

Deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu a adresat o întrebare parlamentară ministrului Educației, Ligia Deca, pentru a afla de ce ministrul nu a considerat necesară realizarea unui studiu de impact pentru Legile Educației. Parlamentarul a amintit că niciun studiu de impact nu a stat la baza celor două legi ale educației care au fost asumate de către Guvern.

În context, deputatul a subliniat că aceste două legi au generat o lipsă de predictibilitate a sistemului românesc de învățământ. Mai mult decât atât, s-a ajuns la recompensarea lipsei de performanță și la problemele legate de asigurarea transportului elevilor către școală.

„Celebrele Legi ale Educației au reușit contraperformanța de a bulversa și a lipsi și mai mult de predictibilitate învățământul românesc – profesori, părinți, elevi, cu toții sunt nemulțumiți, s-a ajuns de la recompensarea prin burse de performanță a lenei – iar aici, vă reamintesc acordarea de burse unor elevi cu medii cuprinse între notele 3 și 5, la lipsirea de transport către școală, prin nedecontarea sumelor către operatorii de transport și la sume din ce în ce mai mari pe care părinții sunt nevoiți să le cheltuiască pentru a susține învățământul gratuit garantat prin Constituție!

Conform datelor apărute în presă, niciun studiu de impact nu a stat la baza celor două legi ale Educației, pe care vi le-ați asumat, alături de președintele țării. Guvernul precizează acest lucru în Planul Anual de Lucru al Guvernului pe anul 2023, an în care cele două proiecte de legi ale educației au fost realizate de Ministerul Educației (MEN), propuse Guvernului, care în calitate de inițiator le-a trimis în Parlament, unde au fost adoptate rapid și promulgate apoi de președintele Iohannis”, a afirmat deputatul.

Silviu-Titus Păunescu a subliniat că studiile de impact sunt extrem de importante pentru actele normative de complexitatea legilor educației și a cerut ministrului Ligia Deca de ce a considerat că astfel de studii nu sunt necesare în cazul legilor educației propuse de MEN.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.